Annons

Nya möjligheter till avdrag vid läxhjälp

Nu tar alliansen nästa steg i utvecklingen av rut-avdraget och inför en ny möjlighet till till skattereduktion för läxhjälp. Det skriver den moderata riksdagsledamoten Boriana Åberg.
Debatt • Publicerad 9 november 2012
”Genom rut-avdraget för läxhjälp kan fler föräldrar därmed enklare underlätta läxläsningen för barnen via en enskild pedagog.”Arkiv: HENRIK MONTGOMERY 2009
”Genom rut-avdraget för läxhjälp kan fler föräldrar därmed enklare underlätta läxläsningen för barnen via en enskild pedagog.”Arkiv: HENRIK MONTGOMERY 2009Foto: 

Sedan rut-avdraget för hushållsnära tjänster infördes 2007 har efterfrågan på exempelvis tjänster som barnpassning, snöskottning och städning stadigt ökat. Under 2011 gjordes rut-avdrag för 24 miljoner kronor i Skåne, vilket är en ökning med sex miljoner ifrån 2010.

Rut-avdraget gör skillnad i människors vardag och bidrar till välbehövlig avlastning i hemmet samtidigt som det gett en grogrund för nya arbetstillfällen, inte minst bland kvinnor och utrikes födda. Svarta jobb har via rut blivit vita och skatteintäkterna har därmed också kunnat öka.

Annons

Nu tar alliansen nästa steg i utvecklingen av rut-avdraget. I samband med höstens budget presenterades därför en ny möjlighet till skattereduktion för läxhjälp. Reformen innebär att elever i grundskolan och gymnasiet kan få hjälp med sitt skolarbete inom ramen för rut om det sker i hemmet eller i nära anslutning. Därmed försvinner också den nuvarande gråzonen mellan barnpassning och läxhjälp.

Tidigare har det varit oklart om den läxhjälp som kan ske via barnpassning ska omfattas av rut-avdraget, men genom att göra detta särskilda tillägg inom rut underlättas möjligheterna till läxhjälp. Istället för att gå under ramen barnpassning får nu läxhjälp och annat stöd i skolarbetet en egen avdragsmöjlighet. Många familjer lever i dag stressade liv samtidigt som man vill kunna ge sina barn bästa möjliga stöd i skolan.

Genom rut-avdraget för läxhjälp kan fler föräldrar därmed enklare underlätta läxläsningen för barnen via en enskild pedagog. Den nya reformen öppnar även upp nya möjligheter för växande entreprenörskap inom skolsektorn. Runt om i landet finns redan i dag många företag som erbjuder stöd och hjälp i skolarbetet, bland annat Hemrex som är baserat i Ystad. Ett utökat rut-avdrag som tydligt sätter fokus på möjligheten till läxhjälp ger därmed fler barn chansen till ett gott stöd utanför skolan samtidigt som nya tjänsteföretag kan utvecklas.

Boriana Åberg (M)

riksdagsledamot för södra Skåne

näringsutskottet

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons