Annons

Nya kommunpengar måste gå till skolan

Vi behöver inte fler rondeller, istället måste vi säkra kvaliteten i landets skolor. Det skriver Helena Linge, ordförande för Lärarnas riksförbund Trelleborg, och Metta Fjelkner, ord­förande för Lärarnas riksförbund.
Debatt • Publicerad 2 oktober 2009
Det är nu upp till kommunerna att stoppa försämringarna i skolan, skriver debattörerna.
Det är nu upp till kommunerna att stoppa försämringarna i skolan, skriver debattörerna.Foto: 

Den ekonomiska krisen slår och kommer slå oerhört hårt mot skolan. När nu regeringen skjutit till sju extra miljarder kronor till kommunerna ställer vi därför krav att resurserna kommer skolan till godo. Vi behöver se att kommunerna inte bara bromsar nedskärningarna, utan satsar på skolan.

Tyvärr har inte regeringen öronmärkt pengarna. Därför uppmanar vi kommu­ninvånarna att sätta press på lokala politiker, så att skolan får tillräcklig del av dessa miljarder för att värna elevernas rätt till kunskaper.

Annons

Lärarnas riksförbund har länge krävt att regeringen ska specialdestinera resurser och att kommunerna ska se skolan som en investering och satsa Sverige ur krisen. Målet måste vara att värna kvaliteten!

Beräkningar visar att omräknat till lärartjänster så skulle regeringens satsning innebära cirka 7 700 lärare i skolan. Det kan jämföras med att antalet utannonserade lediga lärarjobb minskade första halvåret med omkring 13 000.

Det finns dock en uppenbar risk att allmänna anslag hamnar i kommunernas ”svarta hål”. Men vi behöver inte fler rondeller eller fina självspolande offentliga toaletter, istället måste vi säkra kvaliteten i landets skolor.

Det är nu upp till kommunerna att stoppa de dramatiska försämringar som vi märker på många håll. Våra ombud bedömer att nedskärningarna som pågår i skolan kommer att få förödande konsekvenser. Pengarna måste gå direkt till eleverna och deras under­visning.

Det är heller inte rimligt att behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare sägs upp, samtidigt som det finns många elever som inte når skolans mål.

Kommunerna ska garantera kvaliteten och se till att skolan har de förutsättningar som krävs för att alla elever får den utbildning de har rätt till.

Skolan måste fokusera på kvaliteten i lärarkåren. Ett återupprättande av läraryrket kräver en uppgörelse med synen på den svenska skolan och lärarkåren. Vi måste få de bästa och mest lämpade att välja läraryrket. I förlängningen har det stor betydelse för vårt lands konkurrenskraft. Då måste vi dels våga lyfta fram skickligheten – och satsa på kvaliteten.

Vi anser att kommunerna i Sverige i grunden inte har förutsättningarna för att bedriva grund- och gymnasie­skola. Men staten har nu gett kommunerna förutsättningar att prioritera skolan. Till att börja med måste de varsel om uppsägningar som lagts dras tillbaka.

Det blir svårt att klara elevernas måluppfyllelse med färre lärare. Under­visningens kvalitet måste gå först. Detta sker med väl utbildade och behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare, tillsammans med drivande och kompetenta rektorer.

Vi lovar att vi noga kommer att följa hur Trelleborgs kommun fördelar de extra pengar, 31,5 miljoner kronor, man fått från regeringen.

Annons

Helena Linge

ordförande Lärarnas riksförbund Trelleborg

Metta Fjelkner

förbundsordförande Lärarnas riksförbund

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons