Nya jobb i Skåne via rut-avdraget

Sedan rut-avdraget för hushållsnära tjänster infördes 2007 har efterfrågan stadigt växt. Skåne är inget undantag.
Debatt • Publicerad 6 mars 2013

Skatteverkets januarirapport visar att det under 2012 gjordes rut-avdrag för 314 miljoner kronor i Skåne, vilket är en ökning med 25 procent jämfört med 2011. Acceptansen för att använda sig av rut har också ökat och till och med Kommunals ordförande Annelie Nordström har talat om att ta bort ”moralkakorna som omger rut” och istället bygga ut avdraget.

Under sex år har rut möjliggjort för vanliga människor att köpa tjänster som exempelvis städning, fönsterputsning och barnpassning. Det har blivit lättare att få ihop livspusslet för alla – från dubbelarbetande barnfamiljer till äldre med behov av hjälp. Samtidigt har rut skapat tusentals nya arbetstillfällen, inte minst bland kvinnor och utrikes födda. Grupper med svag ställning på arbetsmarknaden har fått riktiga jobb, arbetskamrater och trygga anställningsförhållanden.

Dessa jobb vill Socialdemokraterna ta bort genom att halvera rut och utesluta barnlösa familjer och ensamstående från möjligheten att nyttja avdraget. Varför ska inte familjer utan barn eller singlar få ta del av rut-avdraget i Socialdemokraternas Sverige? Det blir närmast diskriminerande att förvägra vissa människor möjlighet till avlastning i hemmet endast beroende på deras familjestatus.

63 procent av de hemserviceföretag som startades för tre år sedan drivs i dag av människor med utländsk bakgrund. Vad skulle hända med dessa företag om Socialdemokraterna fick bestämma vid ett maktskifte 2014? Hur många människor skulle förpassas till utanförskap och bidragsberoende? Kommer hemservicetjänsterna att förvandlas från tillgång för alla till lyx förunnat endast några få?

Rut-avdraget har visat sig vara ett av de effektivaste medlen för att öka sysselsättningen och bryta ett omfattande svartarbete inom hemservicebranschen. Socialdemokraterna kan inte längre hävda att de är entreprenörernas parti när de vill stänga ned en hel bransch.

Alliansen fortsätter istället att värna rut-avdraget som ett led i att skapa fler arbeten, bidra till tryggare anställningar och större möjlighet för människor att få vardagen att gå ihop.

Boriana Åberg (M)

riksdagsledamot för södra Skåne

näringsutskottet

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.