Annons

Nya bilar trots obetalda böter

Att få en parkeringsbot upplevs nog aldrig som något positivt.
Debatt • Publicerad 7 maj 2010

De allra flesta köper resonemanget att den som parkerar sin bil på fel ställe eller inte betalar parkeringsavgiften får betala en straffavgift. Det finns dock ett sätt att komma undan. Att ”lura systemet” för att slippa parkeringsböter kan uppfattas som harmlöst, men det handlar ofta om ett utnyttjande av utsatta människor.

En person kan idag vara registrerad som ägare till ett obegränsat antal bilar. Det utnyttjas av personer som av olika skäl inte vill stå som ägare till den bil som man använder. En av de vanligare orsakerna är att man vill kunna parkera bilen utan att betala parkeringsavgift, och även att kunna parkera den på förbjudna platser utan att betala böter. Ett sätt är att låta någon annan stå som ägare av bilen. För besväret får den som registrerar sig som ägare en summa pengar av den riktiga ägaren.

Annons

Det är i de flesta fall en målvakt som får betalt för att den riktiga ägaren till bilen ska kunna strunta i parkeringsböter. Denna målvakt är en person utan ekonomiska tillgångar, och ofta är denne även hårt skuldsatt. Kronofogden har en lista över de personer som har felparkeringsskulder på över 500 000 kronor. Det är en lista med ungefär 50 namn som toppas av en person som har en skuld på 5, 5 miljoner kronor, och det är pengar som sannolikt aldrig kommer att kunna drivas in. Pengarna som målvakten får för att stå som ägare till andras bilar, och därigenom ta ansvaret för eventuella böter, blir en del av den svarta ekonomin. Pengar som en vit inkomst inbringar skulle till stora delar hamna hos kronofogden, och det finns därför ingen drivkraft att tjäna vita pengar.

Det handlar i grund och botten om ett utnyttjande av redan utsatta människor som gör det omöjligt för dem att ta sig ur sin situation.

Missbruket av systemet visar tydligt att det finns sätt att komma runt de bestämmelser som finns utan att bli straffad för det, och det undergräver respekten för lagen. Både Kronofogden och Skatteverket är angelägna om att detta kryphål ska täppas till.

Det ska enligt min mening inte vara möjligt att registrera sig som ägare till en ny bil om man har obetalda böter. En enkel lagändring skulle radera ut möjligheten att skriva över sin bil på en annan person i syfte att komma undan böter, skatter och andra avgifter. Har du obetalda böter får du inte registrera dig som ägare till ytterligare fordon. Det gynnar såväl laglydiga människor som de som luras till att vara målvakter. Felparkerarna får det svårare, men det kan vi kanske leva med.

Anders Hansson (M)

riksdagsledamot

södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons