Annons

Nu skärper vi kontrollen

Vi ska inte ändra på det nuvarande systemet utan istället förfina våra redan befintliga kontrollsystem för att ytterligare förstärka kvalitén på våra äldreboenden vare sig de är kommunala eller privata. Det skriver Gunilla Nordgren (M).
Debatt • Publicerad 2 december 2011
”Det är centralt att vi ställer höga krav på de bolag som finns inom vård, skola och omsorg.”
”Det är centralt att vi ställer höga krav på de bolag som finns inom vård, skola och omsorg.”Foto: 

Var det bättre ”förr” i äldrevården? Om man svarar ja på den frågan då menar vi moderater att man inte vill ha valfrihet eller mångfald inom äldrevården utan att man som väljare är nöjd med att bli placerad där biståndshandläggaren eller att någon annan på kommunen bestämmer var man skall tillbringa sina kanske sista år i livet.

Svarar man istället nej på frågan då tror man på valfrihet och mångfald trots att vi den senaste tiden fått ta del av skräckexempel från enstaka med betoning på hur enstaka aktörer utnyttjat systemet för att bedriva avancerad skatteplanering. Vi skall vara stolta över den mångfald och valfrihet som alliansregeringen skapat för medborgarna.

Annons

Det är inte detta vi skall ändra på utan vi skall istället förfina våra redan befintliga kontrollsystem för att ytterligare förstärka kvalitén på våra äldreboenden vare sig de är kommunala eller privata. Det är viktigt att komma ihåg att det stora flertalet aktörer inom äldreomsorgen bedriver omsorg med hög eller mycket hög kvalité.

Vi är många som har upprörts över den senaste tidens rapportering om hur vissa företag inom välfärdssektorn smiter från sitt samhällsansvar. Detta är inte ett acceptabelt beteende i ett modernt välfärdssamhälle. Utgångspunkten måste vara att kvaliteten i verksamheten ska vara hög och att skatter ska betalas på lika villkor av alla, oavsett bransch.

Därför kommer alliansregeringen redan under nästa år att lämna förslag för att stoppa den här typen av aggressiv skatteplanering. Detta utöver att den så kallade Företagsskattekommittén ser över frågan och senast i november 2013 lämnar sitt slutbetänkande gällande ränteavdrag.

Vi behöver tillväxt för jobben och välfärden och som skall komma alla till del. Avgörande för att klara jobben och sammanhållningen är att drivkrafterna för arbete, utbildning och företagande är stora. När företag ställer sig bredvid skattesystemet förhindras utvecklingen av Sverige. Finansieringen av välfärden urholkas och skattenivån riskerar att pressas uppåt.

Det är centralt att vi ställer höga krav på de bolag som finns inom vård, skola och omsorg. Det gäller att kvaliteten och tillgängligheten håller en hög nivå, men också att företagsetiken och skattemoralen är god. De som är med och producerar välfärd får sina intäkter från skattebetalarna och det är därför helt orimligt att de själva använder tveksamma skatteupplägg. Skatteintäkter ska användas till välfärdstjänster som är av hög kvalitet, tillgängligt och rättvist fördelade. Bara misstanken om att pengarna istället hamnar i skatteparadis urholkar trovärdigheten för branschen.

Vårt system med valfrihet och mångfald i välfärden är uppskattat av väldigt många människor. Kärnan i alliansregeringens politik är att bygga vidare på Sverige som ett sammanhållet och hållbart land. Nu skärper vi både kvalitetskontrollen och skattelagstiftningen. Så tar vi ansvar för Sverige.

Gunilla Nordgren (M)

riksdagsledamot södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons