GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu har de fått nog – solidaritet med kvinnorna i Iran!

Det som nu händer i Iran kan vara ett första steg till ett bättre liv för kvinnor och flickor. Vi hoppas det, och vi kräver att FN, EU och den svenska regeringen gör allt vad de kan för att stötta det folkliga upproret.
Publicerad 8 november 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi i omvärlden måste göra allt vi kan för att stötta de iranska kvinnornas kamp, menar skribenterna.
Vi i omvärlden måste göra allt vi kan för att stötta de iranska kvinnornas kamp, menar skribenterna.Foto: Ariel Schalit

I över 40 år har Irans kvinnor levt under förtryck. Nu har de fått nog. Tusentals kvinnor och flickor bränner sina slöjor och klipper sitt hår. De gör det med livet som insats. Den iranska moralpolisen, som står regeringen nära, slår tillbaka med misshandel, mord och våldtäkt.

Det vi ser är en maktkamp. Män som inte ger kvinnor rätt att styra sina egna liv. Kvinnornas vandel står överst på den politiska dagordningen. Deras vandel ifrågasätts när de kastar slöjan. Moralpolisen är den iranska regeringens vapen mot kvinnorna.

”Moralpolisen är den iranska regeringens vapen mot kvinnorna.”
Lena Näslund och Eva Holmberg Herrström, för Internationella gruppen, Socialdemokraterna i Trelleborg

De folkliga upploppen i Iran är efterlängtade. Irans kvinnor går i täten. Deras mod och målmedvetenhet väcker beundran. Deras handlingskraft ger eko över hela världen. Irans kvinnor har fått nog.

Vi i omvärlden måste göra allt vi kan för att stötta deras kamp.

Vi måste visa vår solidaritet med de iranska kvinnorna och flickorna!

Lena Näslund och Eva Holmberg Herrström

för Internationella gruppen, Socialdemokraterna i Trelleborg