Annons

Nu ges betyg från sjätte klass

Ett av målen med Alliansens skolreform ”det nya betygssystemet” var ökad tydlighet kring kriterier och kunskapskrav.
Debatt • Publicerad 19 december 2012

Tyvärr upplever vissa lärare att frågetecken kvarstår. En rättssäker betygssättning är extra viktigt nu när vi i höst har infört betyg från årskurs 6. Vi tror på goda grunder att betyg behöver införas tidigare i skolan. Detta då vi har sett att betyg först i årskurs 8 i många elevers fall kommit alldeles för sent. Tillsammans med Alliansens övriga lärarreformer förbättrar en rättssäker betygssättning elevers resultat.

Enligt Lärarnas Riksförbund är 6 av 10 lärare osäkra på reglerna kring betygssättningen. Orsaken uppges vara avsaknad av fortbildning. Vi förstår att det nya betygssystemet kan skapa osäkerhet och har uppmärksammat detta.

Annons

I arbetet med skolreformerna har Alliansregeringen gjort mycket för att säkerställa en rättssäker betygssättning. Skolverket har sedan 2010 på regeringens uppdrag genomfört kompetensutveckling för skolpersonal till exempel stödmaterial som distribueras via Internet. För detta ändamål avsatte regeringen 225 miljoner under 2010–2012.

Genom att erbjuda kompetensutveckling för yrkesaktiva lärare och rektorer förbättrar vi det betygssättande som nu sker. I det långsiktiga perspektivet måste också blivande lärare ges möjlighet att fokusera på själva bedömningen i sin utbildning. Det betonas nu i den nya lärarutbildningen.

Reformer av regelverket kan vara avgörande för elevers resultat men än viktigare är duktiga lärare. Efter att läraryrket hamnat i skymundan under det mångåriga S-styret har Alliansregeringen nu genomfört en rad reformer för att stärka det. Vårt mål är att återskapa den höga status som yrket en gång hade. Skolvärlden måste kunna vara förstavalet för talanger. Lärarlegitimationen, den nya lärarutbildningen och karriärutvecklingsreformen bidrar alla till att stärka läraryrkets status. Det ska helt enkelt löna sig att vara en duktig lärare.

Vi i Alliansen anser att tidig betygsättning resulterar i bättre elevprestationer. För att möjliggöra detta eftersträvar vi tydlighet i betygssättningen. Tillsammans med våra övriga lärarreformer vill Alliansen skapa en modern kunskapsskola med högsta kvalitet.

Michael Svensson (M)

riksdagsledamot utbildningsutskottet

Ewa Thalén Finné (M)

riksdagsledamot Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons