Annons

Nu gäller nya förutsättningar

Apropå länsstyrelsens och Trafikverkets nej till en yttre ringväg måste i framtiden Trelleborgs styrande femklöver lägga mer energi och handlingskraft i kontakterna med dessa myndigheter.
Debatt • Publicerad 17 oktober 2013

Hela frågan om tillfartsvägar har hittills i mer än sju år diskuterats med utgångspunkt att vi skall få en yttre ringväg. Nu har vi fått samstämmigt besked att det inte blir någon. Då får vi ta fasta på den nya situationen, och planera framtida lösningar utifrån nu gällande verklighet. Bland annat bör vi undersöka om väg 108, som nu delvis rustas upp, kan få en större roll som tillfart till Trelleborg och hamnen. Nu är det helt nya förutsättningar som gäller, men med tanke på hamnen, Centralstationen och Pågatågen är tidsramen för ett beslut betydligt snävare idag.

Sverigedemokraterna saknar all form av förtroende för länsstyrelsen och dess tjänstemän. Lika stor som möjligheten att dra hem storvinsten på miljonlotteriet, lika stor är möjligheten att få rätt tjänsteman att utreda på länsstyrelsen.

Annons

Ett högaktuellt parallellfall är länsstyrelsens klartecken till att placera ett nytt rättspsykiatriskt centrum på Sveriges i särklass bästa åkermark i Dalköpinge. Miljöbalken och lagen är tydlig, en anläggning som kan placeras på annan plats än högbördig åkermark får inte placeras på klass 10 jord. Trots detta gav Länsstyrelsen sitt samtycke.

Ur Miljöbalken: ”jordbruksmark är av nationell betydelse. Brukningsvärd sådan får tas i anspråk endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och dessa behov inte kan tillgodoses genom att annan mark tas i anspråk.”

En ringväg runt Trelleborgs stad kan rimligtvis inte placeras någon annan stans än just...runt Trelleborgs stad. Här hänvisar länsstyrelsen till samma lag och samma miljöbalk, det vill säga värnandet om högbördig åkermark.

Sammanfattningsvis. En tjänsteman på länsstyrelsen ger klartecken till att bygga ett nytt rättspsykiatriskt centrum på klass 10 jord, en anläggning som kan ligga var som helst i Skåne. Nästa tjänsteman säger nej till en ringväg runt Trelleborg, en väg som rimligt vis måste gå runt Trelleborg, och hänvisar till samma lagstiftning.

Sverigedemokraterna vill nog gå så pass långt i vår kritik mot länsstyrelsen att vi anser det är läge att lägga ner denna multibyråkratiska myndighet.

Nilla Olsson
Jan Larsson (SD), ledamot i samhällsbyggnadsnämnden och Per Klarberg (SD), politisk sekreterare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons