GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu avtalar styret bort tryckfrihetsförordningen och demokrativärden i bolagsform

På nästa kommunfullmäktigemöte (den 31 maj) avser styret att rösta igenom en unik avsiktsförklaring mellan Trelleborgs kommun, Balder och Skanska.
Att kommunen säljer ut medborgerliga grundlagsstadgade rättigheter är för mig både sorgligt och bedrägligt, skriver Axel Bengtsson.
Att kommunen säljer ut medborgerliga grundlagsstadgade rättigheter är för mig både sorgligt och bedrägligt, skriver Axel Bengtsson.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dessa tre aktörer ämnar gå samman för att bygga delar av vår Sjöstad. Det låter kanske först tämligen oskyldigt. Skanska och Balder är två gedigna bolag vilka är proffs på att bygga samt förvalta bostäder och inget ont om dem. Trelleborgs kommun får två ordentliga kompisar att hålla i handen när Sjöstaden skall byggas. Vilket också är bra, det är ett stort projekt.

Det jag reagerar på och som jag vill förmedla till alla er medborgare är att hädanefter kommer vi få noll insyn i utvecklingen av området. Sjöstaden beskrivs som lösningen på Trelleborgs kommuns alla ekonomiska framtida problem och skall betala våra skulder för bland annat östlig och västlig ringväg, östlig hamninfart och kostnaderna för det miljardlån Trelleborgs hamn inte själv kan lösa år 2030 för att nämna några.

Det hela är lagtekniskt konstruerat för att ingen skall få insyn. Det innebär att kommunen kommer äga 50 procent av bolaget, Skanska och Balder 25 procent vardera. Detta låter det bra men blir jättefel.

Offentlighets- och sekretesslagstiftningen innehåller bestämmelser om myndigheters och vissa andra organs handläggning vid registrering, utlämnande och övrig hantering av allmänna handlingar. I lagens 2 kapitel 3§ regleras vilka regler som gäller för kommunalt ägda bolag och vilka som skall jämställas vid myndigheter om de uppfyller en av tre punkter i denna lag. I första punkten står det “äger aktier i ett aktiebolag eller andelar i en ekonomisk förening med mer än hälften av samtliga röster i bolaget”.

Trelleborgs kommun kommer äga 50 procent av aktierna i bolaget. I lagen står det att man måste äga mer än 50 procent för att bolaget skall omfattas av Offentlighets- och sekretesslagstiftningen och därmed lyda under Tryckfrihetsförordningen (Grundlag). Vi medborgare kommer alltså aldrig få någon insyn i verksamheten som skall betala av våra skulder. Andra lagar som kommer upphöra när projektet går in i denna bolagsform är Upphandlings- och konkurrenslagstiftningen.

Kommunen vet mycket väl om detta och det framgår tydligt i avsiktsförklaringen att man är beredd att åsidosätta lagstiftningen. Mikael Rubin (M) har redan signerat dokumentet tillsammans med Balder och Skanska, nu skall det bara klubbas igenom i kommunfullmäktige.

"Jag tror det är få av oss som vill ha en kommun där politiker gömmer sig bakom Aktiebolagslagen."

Vissa av er tycker nog att jag är en gnatig och obstinat typ, som bara säger nej och är motvals. Nej, jag ser bara andra bilder framför mig om hur kommunen kan utvecklas. I den bilden är de grundläggande demokratiska värdena fundamentala. Dem ska vi hedra och stå upp för. Att sälja ut dessa medborgerliga grundlagsstadgade rättigheter är för mig både sorgligt och bedrägligt.

Hade detta varit en kommun i Frankrike vet jag att på Rådhustorget hade det redan funnits ett berg med pennor som medborgare hade lagt där. Med ett enda syfte, att symbolisera det fria ordet som Tryckfrihetsförordningen står för.

Jag tror det är få av oss som vill ha en kommun där politiker gömmer sig bakom Aktiebolagslagen. Jag vet att de flesta vill ha en kommun där politiker tar ansvar och är beredda att axla det.

Det är hög tid för en ny berättelse om Trelleborg och Söderslätts framtid.

Fridens Liljor

Axel Bengtsson, Vårt Trelleborg #2022

Läs mer