Annons

Nu är det tid för ansvar

En orolig världsekonomi ställer stora krav på tydliga prioriteringar för jobb, välfärd och trygghet. Med alliansens politik tar vi ansvar för Sveriges ekonomi.
Debatt • Publicerad 27 februari 2012

Vi gör aktiva insatser för jobb och omställning. Vi värnar arbetslinjen. Att ha ett arbete handlar om möjligheten att försörja sig och att få vara en del av arbetsgemenskapen. Att fler arbetar skapar möjligheter och är en förutsättning för en ambitiös välfärd med en bra förskola, skola, sjukvård och äldreomsorg.

Socialdemokraternas förslag om att göra det mindre lönsamt att arbeta och dyrare att anställa leder inte till fler jobb. Socialdemokraternas nedmontering av arbetslinjen är tydlig och konsekvent. Med den politiken är det inte bara jobben som blir nedmonterade utan också välfärden.

Annons

Nu är tid för ansvar. Regeringens politik för jobb sammanfattas i arbetslinjen. Vårt mål är full sysselsättning. Alla människor skall få jobb utifrån sin egen förmåga. För att nå dit, för vi i alliansen en politik som innebär att det skall löna sig att arbeta. Alliansen har arbetat för att det skall vara enklare och mindre kostsamt att anställa samt för att fler företag ska kunna starta, stanna och växa i Sverige. Förutom detta gör vi insatser för ytterligare aktiviteter, omställning och utbildning. De reformer som genomförts under den senaste femårsperioden har bidragit till att arbetsmarknaden fungerar bättre att sysselsättningen blivit högre och att arbetslösheten blivit lägre än vad som skulle ha varit fallet utan dessa förändringar. För att möta den ekonomiska oron i vår omvärld satsar regeringen bland annat på ett arbetsmarknadspaket i budgetpropositionen. Regeringen satsar 8,1 miljarder kronor extra under åren 2012–2014 på en förstärkt arbetsmarknadspolitik.

Dessa extra resurser är tänkta att användas dels för att möta inbromsningen på arbetsmarknaden men också för att motverka långtidsarbetslösheten. Att fler långtidsarbetslösa hittar vägar till arbete är avgörande för om vi ska nå målet om full sysselsättning. Regeringen gör i budgeten även andra viktiga insatser för att öka tillväxten och sysselsättningen. Vi fortsätter arbetet med att förstärka utbildningssystemet och villkoren för företagande. Vi gör också samhällsekonomiskt viktiga infrastrukturinvesteringar på cirka 5 miljarder som skall stärka bland annat sysselsättningen.

Sist men inte minst så handlar jobben om hur Sverige skall kunna rustas för framtiden. Vi måste möta den demografiska utveckling som innebär att fler blir äldre för att kunna stå starka i den globala konkurrensen men också för att trygga vår egen välfärd.

Gunilla Nordgren (M)

riksdagsledamot södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons