Debatt

Nolltolerans mot kvinnoförtryck och sexism

Dennis Andersson ,
Av cirka 6 000 anmälningar om våldtäkt varje år leder bara 200-300 till fällande domar, skriver Dennis Andersson, Kommunistiska Partiet.
Foto:Junge, Heiko
Av cirka 6 000 anmälningar om våldtäkt varje år leder bara 200-300 till fällande domar, skriver Dennis Andersson, Kommunistiska Partiet.

Med bestörtning tar vi emot nyheten om att en kvinna våldtogs i torsdags kväll på Mobilias parkering i Malmö. En helt vanlig dag och en helt vanlig tur till stan för att handla, förvandlades till ett traumatiskt övergrepp som kommer att sätta djupa spår i kvinnans liv.

Först och främst går tankarna till offret och hennes familj. Efter det infinner sig frågan varför och hur är det möjligt att detta sker på öppen gata?

Hur hamnade vi där att kvinnor inte kan gå ensamma hem från träning, bio eller från sina vänner? Hur hamnade vi där att vi avråder kvinnor från att gå ensamma? Frågan är akut och allvarlig. Kvinnor måste få sin säkerhet tillbaka. Det är inte okej att halva befolkningen inte kan röra sig fritt ute på stan. Det är en skam och det måste förändras.

Kommunistiska Partiet har länge argumenterat för en samtyckeslag i Sverige. Det ska alltid vara olagligt att utföra sexuella handlingar mot någon som inte samtycker. I dag förutsätter lagen att offret tydligt säger nej eller gör motstånd, trots att forskningen visar att många offer i stället paralyseras av rädsla.

Vi stödjer kvinnojourernas krav på att regeringen måste tillsätta en haverikommission som utreder varför så få våldtäktsmän döms för sina brott. Av cirka 6 000 anmälningar om våldtäkt varje år leder bara 200-300 till fällande domar. Detta är en längre andel än vid andra brott. Ska rättsväsendet fungera måste de drabbade genom rättegång få upprättelse. Annars glider vi mer och mer till över en laglös situation.

Även i det lilla finns saker som måste förändras. I allas vår vardag måste alla goda krafter börja agera. Vi måste ha en nolltolerans mot kvinnoförtryck och sexism. Stå upp för respekt för kvinnor och för en jämlik sexualitet. Vi måste verka för att motverka övergreppen innan de skett.

Problemets kärna är föreställningen om att män och killars sexualitet är annorlunda är kvinnor och tjejers. Att makten ligger hos mannen och att kvinnan är underlägsen. Vi måste i våra hem, i skolan och i samhället arbeta mot snedvridna manliga och kvinnliga normer som tillskrivs oss alla. Normer som hamras in genom filmer och reklam med tuffa killar och kvinnor i underkläder.

Kampen mot våldtäkter och kvinnoförtryck får inte vänta. Vi behöver stå upp för varandra mer och prata med varandra mer om det som är fel.