Annons

Nödvändigt prioritera i vården

Knappa ekonomiska resurser gör det nödvändigt att prioritera i vården. Däremot får äldre får inte diskrimineras enligt lag. Det skriver Anders Åkesson, regionfullmäktigeledamot för miljöpartiet i ett svar till Gert Rosenkvist (spi) med flera, vars debatt
Debatt • Publicerad 23 september 2004

Knappa resurser kommer i allt högre grad att ställa krav på att resurserna utnyttjas på rätt sätt. Detta uppger Svenska läkaresällskapet vara skälet till deras arbete med att ta fram underlag för hur skall kunna prioritera inom vården. Underlagen de tar fram är tänkta att vara till hjälp för läkarna i deras arbete men även för att läkarna har en önskan att gemensamt med politikerna skall kunna fördela resurserna bättre i framtiden.

Jag tror att läkarsällskapets underlag bland annat kan vara en bra början på det förändringsarbete som vården måste genomföra i syfte att bibehålla och utveckla den höga kvaliteten. Det är alltså uppenbart att vårdpersonalen vill och önskar ett politiskt stöd i de prioriteringar som vården gör och i framtiden måste göra. Att då som spi: s representanter inte vilja ta aktiv del i detta är verkligen att svika sitt politiska uppdrag.

Annons

Som miljöpartiets representant i Region Skånes Hälso-sjukvårdsnämnd kommer jag verka för att regionen fortsätter arbeta för att den lag om prioriteringar inom vården som riksdagen fattade 1997 blir gällande vid fördelning i vården .

Principerna är människovärdes- behovs och kostnadseffektivtetsprincipen.

De har sin grund i att alla människors lika värde, att resurserna fördelas till de som har störst behov samt att den insats som görs har bästa möjliga nytta utifrån hälsa och livskvalitet. Speciellt viktigt är att lägga märke till är att ålder enligt lagen inte får vara någon faktor att beakta vid prioriteringar, så spi:s tolkning att äldre kommer att behandlas sämre har inte lagligt stöd.

Det vore intressant att veta om spi ansluter sig till dessa tre principer. Det går inte att läsa utav deras nationella partiprogram, som endast har som idé att vårdplatserna skall öka.

Jag ser även gärna en ökning av antalet vårdplatser men först efter att jag samlat på mig kunskap om vilken patientgrupp som främst behöver dem.

Det kallas att prioritera/fördela och ta ansvar för att de skattemedel som medborgarna solidariskt delat med sig och inte att bara låta allt gå vind för våg, men detta är kanske modellen som spi skulle välja om de hade inflytande över vårdens resurser.

Den senaste budgetuppgörelsen på riksnivå innebar 6 nya miljarder till kommun och landsting. Pengar som behövs för att upprätthålla god kvalite inom vård och omsorg. Vi inom miljöpartiet vet att prioritera de svagaste i samhället både här hemma som utomlands.

På regional nivå medverkade vi till en skattehöjning som gav nästan 2 miljarder till vården i Skåne. På regional nivå är vi också delaktiga och genomför Skånsk livskraft som är ger samtliga 33 skånska kommuner och dess invånare en bättre nära vård. En vård utan avbrott i vårdkedjan, som är viktigt för den äldre skånska befolkningen

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons