Annons

Nej till fler oljepannor i Trelleborg

Debatt • Publicerad 21 april 2005

I musikalen "Kristina från Duvemåla" förvandlar man guldet till sand. I Trelleborg så riskerar vi att man förvandlar den vita snön till svart under vintern. Är det detta vi vill lämna över till barn och barnbarn?

En åtgärd i arbetet att begränsa klimatpåverkan och minska användningen av bland annat olja finns genom klimatinvesteringsprogrammet KLIMP. Det är ett statligt program för finansiering av klimatinvesteringar som minskar utsläppen av växthusgaser. Programmet har funnits sedan 2003. Finansiering kan sökas av såväl kommuner och landsting som företag under vissa förutsättningar.

Annons

Trelleborgs kommun har lämnat in en ansökan om KLIMP-bidrag. Vid en första genomläsning av ansökan ser allt bra ut. Trelleborgs kommun vill bygga ut fjärrvärmenätet och använda lokala, förnybara bränslen eller ren naturgas för att värma nätet.

Tyvärr ger kommunens KLIMP-ansökan en falsk bild av hur verkligheten ser ut. I stället för att använda träavfall som man sagt i KLIMP-ansökan så håller kommunen på att upphandla nya oljepannor på totalt 5,5 MW. Om det verkligen är så att kommunen planerar bygga fjärrvärmesystem som ska ta tillvara lokala energiresurser, varför upphandlar man två oljeeldade pannanläggningar, som dessutom är större än den biobränslepanna (3 MW) man upphandlar? Varifrån och varför kom oljan och oljepannorna in i bilden? Tror kommunen verkligen att man kommer att få KLIMP-bidrag för nya oljepannor? Och hur ser ekonomin ut i projektet när man nu troligen inte kommer att få KLIMP-bidrag?

Jag får inte detta att gå ihop. Kommunen ansöker om bidrag för en sak, men kommunens energibolag upphandlar en annan. Vem är det kommunen försöker lura? Naturvårdsverket? Länsstyrelsen? Sina egna kommuninvånare?

Investeringar i oljepannor får mig också att undra över kvaliteten på omvärldsbevakningen i Trelleborgs kommun och dess energibolag. I stället för att bidra till ett minskat beroende av olja väljer kommunen att satsa på olja. Oljeberoendet måste brytas, både för miljöns skull men även för att marknaden är för osäker.

I stället för att erbjuda sina kommuninvånare dyr oljevärme borde kommunen satsa på bränslen som ger lågt pris och bättre miljö. På kort sikt är naturgas bättre än olja. Naturgas är både renare än olja och lägre beskattad. På längre sikt bör biogasproduktionen utvecklas och komplettera naturgasanvändningen liksom att andra förnybara bränslen används.

Jag tycker det är bra med investeringar och utbyggnad av sådant som kommuninvånarna behöver och jag är inte emot förändring, men att bygga nya oljepannor är varken modernt eller framåtsträvande. Oljepannor svärtar ner ryktet för Trelleborgs kommun och överensstämmer inte med den miljömedvetenhet som präglar det svenska samhället idag. Istället kommer de att öka utsläppen av svavel, stoft och partiklar i Trelleborg.

Trelleborgs invånare behöver få välja mellan fler och bättre alternativ än den oljesatsning som kommuns energibolag nu upphandlar. Hur ser lösningarna ut i andra städer? Vad har de andra aktörerna på energimarknaden att erbjuda? Vad anser länsstyrelsen – och har man överhuvudtaget ansökt om tillstånd för oljeeldning i Trelleborg ?

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons