Annons

Nej till breddning av väg 100

I dag finns det tre körfält mellan Haga-rondellen i Skanör och Q8-rondellen i Höllviken.
Publicerad 27 november 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Öresundssidan i Höllviken används för rekreation, samvaro, bad och vattensport, konstaterar skribenterna som är emot att väg 100 blir fyrfilig.
Öresundssidan i Höllviken används för rekreation, samvaro, bad och vattensport, konstaterar skribenterna som är emot att väg 100 blir fyrfilig.Foto: Johan Nilsson / TT

Det har diskuterats att delar av sträckan skall bli fyrfilig. Vellinge kommun har nu gett sitt samtycke till en breddning av väg 100 och kommunicerat detta till Trafikverket. Vi är fyra partier som i stället till Trafikverket entydigt kommunicerat ”Nej till breddning av väg 100”.

Höllviken är på många sätt unikt. Att omges av hav på två sidor, Östersjön på södra sidan och Öresund på norra sidan, förstärker det unika. Bägge sidorna kan utvecklas på olika sätt men måste hanteras varsamt anser vi.

Annons

Öresundssidan används för rekreation, samvaro, bad och vattensport. Många nyttjar området för hästridning, hundrastning eller promenader. Den vackra miljön med utsikt över havet och de närliggande bostäderna är viktiga kännetecken för Näset. För Höllvikenborna och besökare bör det vara enkelt och inbjudande att ha tillgång till strand och hav. Det är i allas intresse att skydda och utveckla Öresundssidan.

Beslutet som kommunen fattade omvandlar för alltid väg 100 till en bred genomfartsled. En fyrfilig barriär som skiljer Höllvikenborna från sin norra strand. Ett unikt område som slarvas bort. Det får inte ske!

”Vellinge kommun har förändrats i grunden de senaste 20-30 åren, ibland inte till det bättre.”
Henrik Thorsell (L), Karl-Johan Persson (SD), Håkan Wretsell (KD) och Angela Everbäck (MP), Vellinge

Vi menar att kommunstyrelsen bortser från Höllvikenbornas intressen och ensidigt fokuserar på trafikmängder och framkomlighet. I jakten på en fyrfilig väg offras natur och livskvalitet. Att det finns åtgärder som snabbare, billigare och enklare förbättrar trafikflödena blundar man för.

Vellinge kommun har förändrats i grunden de senaste 20-30 åren, ibland inte till det bättre. Det har gjort att förtroendet för Moderaternas politik minskat. Att de lyckas få stöd från två andra partier i denna viktiga fråga är egendomligt. Det är olyckligt om Höllvikens karaktär och närhet till havet förändras för all framtid. Partierna som möjliggjort att det kan hända måste stå till svars!

Liberalerna, Sverigedemokraterna, KD och Miljöpartiet står fast och säger ”Nej till breddning av väg 100”.

Henrik Thorsell, Liberalerna Vellinge

Karl-Johan Persson, Sverigedemokraterna Vellinge

Håkan Wretsell, Kristdemokraterna Vellinge

Angela Everbäck, Miljöpartiet Vellinge

Annons
Annons
Annons
Annons