Nedskräpning hotar haven

Ökade föroreningar i haven har fått FN att gå ut med en larmrapport där man kräver omedelbara internationella samordnade insatser. Det skriver sjökapten Stig W Reinlert från Trelleborg.
Debatt • Publicerad 9 november 2011
”Märkligt nog har man inte uppmärksammat att nedskräpningen av haven ökar dramatiskt.”
”Märkligt nog har man inte uppmärksammat att nedskräpningen av haven ökar dramatiskt.”Foto: 

Värnar vi haven och för människan allt viktigt som finns däri? En fråga som inte bara kan vara livsviktig för oss men som är det.

Vi möter rubriker som ”Flytande sopkontinenter”, ”Plastkontinenter”, ”Gigantiska sopberg i haven” – detta i ett hav där fisken håller på att ta slut. FN går ut med larmrapport om detta.

Hur ser det ut här? Vi omges här av innanhavet Östersjön med Bottenhavet/Bottenviken samt Västerhavet, Skagerack och Kattegatt som alla är mycket känsliga och utsatta för inte endast skadliga föroreningar (kemikalier, oljespill, övergödning). Men, märkligt nog har man inte uppmärksammat att nedskräpningen av haven ökar dramatiskt. Även här. Bara på Bohuskusten samlas 5 000 kubikmeter skräp varje år, enligt uppgift. Längre ut, i Nord- och Sydatlanten, samlas stora mängder skräp (mest plastartiklar av olika slag) vilket man fått erfara utmed kusterna i Europa. Mängden av skräp ökar stadigt hela tiden.

Men i Stilla havet har nu inträtt en dramatisk situation över en yta större än den amerikanska landmassan och med djup av upp till tio meter, där gigantiska mängder av skräp av olika slag sedan flertal år samlats i så stora mängder och över så stora områden att man står handfallen över hur detta skall hanteras.

Det har fått FN att gå ut med en larmrapport där man kräver omedelbara internationella samordnade insatser för att börja bekämpa, rensa upp. Även från FAO och den internationella fiskeindustrin är man mycket oroade över situationen då skräpet innebär stora skador på nästan allt levande i havet. Enligt FN dödas årligen en miljon fåglar, 100 000 havslevande däggdjur, sköldpaddor. Valar och delfiner fastnar i sörjan av gamla nät, linor och annat bråte där de snärjs och drunknar.

I magen på många djur har forskare hittat kanyler, cigarrettändare, tandborstar för att nämna något. Flera aktörer ute i världen engagerar sig i det här på olika sätt. Enligt Olof Lindén, professor i miljövård vid World Maritime University har vi liknande problem i Östersjön och Nordsjön.

Professor Lindén har forskat kring nedskräpning och utsläpp i Indiska oceanen och sett liknande förstörelse där med korallrev och öar överfulla med sopor. Plastavfall av olika slag kan flyta omkring i flera år och bryts upp i allt mindre bitar. Plasten utgör 90 procent av soporna som flyter i haven.

Det är fruktansvärt och skrämmande att det är så stora geografiska områden som drabbats. Det är tragiskt att så många inte vet om att det är så här säger Frode Pleym vid Greenpeace, som också menar att det behövs lagstiftning för att komma åt problemet.

Jag är sedan en tid engagerad i ett nytt projekt, Clean ocean project, och för en dialog med företag i USA och Australien med fokus utveckling av lämpligt system för rensning av haven baserat på ett nytt (eget) fartygskoncept.

Stig W Reinlert

sjökapten

CEO Shipboard Safety International Co

Marine Environment Protection System

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.