Annons

Nedskärningarna med osthyveln slår blint

Vård, skola och omsorg är tre prioriterade områden inom den kommunala verksamheten enligt regering och riksdag. Alla partier påpekar detta inför val. Sen brukar det inte hända så mycket.
Debatt • Publicerad 12 juni 2009

Jag är medveten om det mycket allvarliga ekonomiska läget. Nedskärningar inom varje verksamhetsområde är dessvärre oundvikliga i kommuner som inte samlat i ladorna.

De föreslagna nedskärningarna via osthyvelsprincipen slår dock blint. Politikerna bör tala om var det kan skäras. Om en förvaltning sköter detta själv via sin administration så är risken stor att alla besparingar hamnar i själva verksamheten och inget i den centrala administrationen. Så är det alltid överallt (detta är inte något trelleborgsfenomen). Ska man sopa en trappa så börjar man uppifrån!

Annons

Låt oss titta på skolan (där osthyvelsprincipen är förödande).

Jag har några nedskärningsförslag som saknar betydelse för skolans verksamhet:

Minska byråkratin.

Ta bort allt pappersarbete som inte styrs av nationella krav.

Ta bort representationskontona som överutnyttjas.

Minska antalet konferenser (tid är pengar).

Omdefiniera processledarnas, utvecklingsledarnas och programutvecklarnas arbetsuppgifter och ta bort deras tjänstereduktion (motsvarar minst 15 nya lärartjänster på heltid).

Se över alla utgifter som inte är kopplade till själva verksamheten.

Minska antalet rektorer och minska de kvarvarandes byråkratiska belastning.

Utvärdera studietorgen.

Annons

Ta bort alla konsulter.

Skrota spjutspetsskolan! Styr resurserna istället mot skolans verksamhet!

Jag är medveten om att detta inte är tillräckligt. Jag kan trösta mig med att ovanstående är besparingar och effektiviseringar, inte nedskärningar!

Trelleborgs Skolparti har lämnat in en motion om en förändrad nämnds- och förvaltningsorganisation (gällande all kommunal verksamhet) som kommer att innebära stora besparingar, inte nedskärningar, och effektiviseringar. Vi får se hur det blir vid kommande samtal kring detta.

Claes Henriksson

Trelleborgs Skolparti

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons