Annons

Naturvärdena måste få gå före vindkraften

Debatt • Publicerad 8 augusti 2013
"I Sverige pågår nu en kraftig utbyggnad av vindkraft. Vindkraften är en ren och oändlig energikälla så länge det blåser, men ingen energikälla är utan problem", skriver Ulf Nilsson och Christer Nylander (FP)
"I Sverige pågår nu en kraftig utbyggnad av vindkraft. Vindkraften är en ren och oändlig energikälla så länge det blåser, men ingen energikälla är utan problem", skriver Ulf Nilsson och Christer Nylander (FP)Foto: Tomas Nyberg

Den förnybara energiproduktionen blir allt större i Sverige. Den utgör en viktig del i regeringens energipolitik. Teknikutvecklingen går snabbt. Vindkraft och bioenergi ligger långt framme, men också solenergi har stor potential för att nämna några exempel.

I Sverige pågår nu en kraftig utbyggnad av vindkraft. Vindkraften är en ren och oändlig energikälla så länge det blåser, men ingen energikälla är utan problem.

Annons

Vi behöver en tydligare diskussion om att utbyggnaden av vindkraft måste ske så att inte naturvärden hotas. I dag byggs det 150 meter höga vindkraftverk i områden där det hade varit otänkbart att anlägga industribyggnader, till exempel i känsliga naturmiljöer i glesbygd.

För de boende på landsbygden har detta blivit en faktor som påverkar hela närmiljön. För många stadsbor är det kanske först nu på sommaren som det blir tydligt hur många vindkraftverk som bara det senaste året byggts i skog och mark.

Exploateringen av vindkraft borde inte få ske på ett sätt som hotar den biologiska mångfalden eller skadar orörd natur. Men i dag hotas naturvärdena på många håll av den storskaliga exploateringen.

I gammelskogen i Masugnsbyn i Lappland projekteras för ett hundratal stora vindkraftverk, trots att det i området finns 40 rödlistade och i vissa fall akut hotade arter. Naturskyddsföreningen i Norrbotten protesterar mot byggplanerna, men projektet fortsätter.

På vissa håll har det gått så långt att statliga myndigheter driver på för utbyggd vindkraft i naturskyddade områden. Att bygga vindkraftverk mitt i en nationalpark borde falla på sin egen orimlighet. Ändå har Energimyndigheten nyligen föreslagit att Tyresta nationalpark utanför Stockholm skulle utses till nytt riksintresse för vindkraftsutbyggnad.

Det är dags för större eftertanke. Också vindkraften har avigsidor som måste tas på allvar.

I Folkpartiets förslag till nytt partiprogram föreslår vi att utbyggnad av vindkraft ska koncentreras till redan exploaterade områden och platser med relativt låga värden för naturvård, kulturmiljö och friluftsliv. Vindkraftsparker får inte inkräkta på skyddade naturområden, och särskild hänsyn ska tas till miljöerna i kust- och fjällandskapet.

Det finns en stor potential att fortsätta bygga ut vindkraften. Men för att detta ska vara möjligt krävs det att vi visar respekt för naturen och miljön.

INTERNAL INTERNAL
Ulf Nilsson (FP), riksdagsledamot för Skåne läns södra Christer Nylander (FP), riksdagsledamot och ordförande i Folkpartiets partiprogramskommitté
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons