Annons

Nästan en miljon användare av rot-avdraget

Rot-avdraget är en succé. Det kan vi konstatera fyra år efter införandet 8 december 2008. Omkring 20 000 nya vita jobb, nästan en miljon användare och det finns drygt 65 000 företag inom sektorn.
Debatt • Publicerad 11 december 2012

Och allt detta utan att det kostat skattebetalarna en krona, tack vare att svarta jobb blivit vita.

Statistik för de första 11 månaderna av 2012 visar att användningen av rot-avdraget fortsatt att öka, även om ökningstakten nu givetvis dämpats. Totalt sett har både antalet användare och utbetalda belopp ökat med cirka 5 procent hittills under året. Här i Skåne har 11 3801 använt rot-avdraget under 2012, vilket pekar på en ökning för helåret med cirka 60 nya jobb.

Annons

Extra roligt är att rot-avdraget har bidragit till att förändra attityden till att köpa svartarbete, och är en viktig förklaring till att färre väljer att köpa svarta tjänster i samhället. En undersökning från Byggbranschen i samverkan och Företagarna från 2011 visar att endast 3 procent av företagen uppger att det är vanligt eller mycket vanligt att kunderna frågar om att få arbete utfört utan kvitto idag.

Motsvarande andel före rot var 45 procent! 90 procent av företagen anser också att rot-avdraget bidrar till en minskning av svartjobben i byggbranschen. En minskning av svartarbete är viktigt inte bara för sektorn utan även för samhällsekonomin i stort.

Vi kan konstatera att en marknad som tidigare i mångt och mycket varit ”stängd” för de seriösa företagen har öppnats, och de främsta vinnarna är de minsta företagen som var mest utsatta för den osunda konkurrensen från det kriminella svartarbetet.

Framgångarna med tjänsteavdragen, de så kallade rot- och rut-avdragen visar med all tydlighet att man borde utvidga avdragen. Därför bör regeringen slopa de gränsdragningar som idag slår orimligt hårt mot företag som befinner sig på ”fel sida”, till exempel stenläggare, trädbeskärning och andra markarbeten.

Hur det går för Sverige avgörs av hur det går för de små företagen. Det är där som nya jobb, nya idéer och framtidens välstånd skapas. Vi vet också att de nya jobben till helt övervägande del kommer att finnas i tjänsteföretagen. Sveriges traditionella industri är givetvis fortfarande viktig, men merparten av de nya jobben skapas inte längre där.

Att ta bort de hinder som finns för företagen, och att se över lagstiftningen så att den fungerar också för små företag är en grundläggande förutsättning för framtida tillväxt.

Rut- och rot-avdragen eliminerar effektivt ett av dessa hinder i form av den illojala konkurrensen från svartarbetet, samtidigt som de anställda i dessa sektorer får bättre arbetsvillkor och en större social trygghet genom tillträde till socialförsäkringar och pensionssystem. En helt ny marknad skapas där nya företag, nya företagare och nya idéer kan testas och växa. Sverige behöver mer av den varan.

Så igen – Grattis rot!

Frans Hellstrand

ordförande, Företagarna Trelleborg

Annons

Magnus N:son Engelbäck

regionchef, Företagarna

Lars Jagrén

chefekonom, Företagarna

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons