Debatt

När marknaden går in går medmänskligheten ut

Debatt Artikeln publicerades
Kommunistiska partiet menar att behoven, inte budgeten, ska styra inom vården.
Foto: Tomas Nyberg
Kommunistiska partiet menar att behoven, inte budgeten, ska styra inom vården.

I flera valperioder har vi varnat för att vårt sjukhus håller på att monteras ner. Det händer mitt framför våra ögon och varje vecka kan inte de kämpande vårdanställd utför sitt arbete på det sätt de önskar för att hela sjukvårdspolitiken är sjuk, allvarligt sjuk.

När marknaden går in går medmänskligheten ut. Vården lider av budgetslaveri och NPM, New Public Management, ny offentlig verksamhetsledning. Vi i (K) vill skrota detta system och återgå till att behoven skall styra, inte budgeten. Det är inget omöjligt och sparar till och med pengar i det långa loppet. Tyvärr är vi ensamma om att driva denna linje, samtliga partier i Region Skåne bekänner sig till budgetslaveriet.

Det finns pengar i vården men de används fel. Med NPM och marknadstänkande sväller byråkratin. När NPM skrotas, kan administrationen äntligen minska igen och pengarna användas till fler händer som vårdar i stället för fakturerar. Det behövs inga flera chefer, det behövs färre. Privatiseringarna och upphandlingarna förstör Sverige. Ett skärmande exempel finns från järnvägen där vi nu bara får ut 20 kronor av en satsad 100-lapp, så idiotiskt är upphandlingsregler i Sverige!

Vårt krav på att skrota Region Skåne och låta staten ta över ansvaret för sjukvården anmanas av fler och fler. Lika vård oavsett var du bor och hur mycket pengar du har på banken måste garanteras och det kan endast göras med en statliga styrd vård.

Vi kräver ett helt sjukhus i stan, alla stängda avdelningar och vårdplatser måste öppnas. Ambulanserna måste vara stationerade i Trelleborg och akuten skall vara öppen dygnet runt. Agera genast för att kvinnomottagningen skall fungera fullt ut igen.

Sist men inte minst, sluta plåga den egna personalen, satsa i stället på dem. Höj sjukvårdslönerna rejält och ta bort individuella löner och bemanningsföretagen. Det höjer arbetsglädjen och visar på allvar att vårdjobbet är viktigt och prioriterat i Sverige.

Dennis Andersson,

Kommunistiska partiet