Annons

Nämnden har för lite ärenden

Sällan eller aldrig har en av våra motioner debatterats så kraftigt som vår motion om att avveckla arbetsmarknadsnämnden, vilken kommer att behandlas på kommunfullmäktige den 30 januari.
Debatt • Publicerad 26 januari 2012
”Frågan som fullmäktiges ledamöter bör ställa sig inför måndagens sammanträde är: är en nämnd till för medborgarna eller för att sysselsätta politiker?”Arkiv: Tom wall 2010
”Frågan som fullmäktiges ledamöter bör ställa sig inför måndagens sammanträde är: är en nämnd till för medborgarna eller för att sysselsätta politiker?”Arkiv: Tom wall 2010Foto: 

Man kan nästan påstå att denna motion har tagit fram de sämsta sidorna hos vissa av våra förtroendevalda och det är väldigt tråkigt.

Varför vill Sverigedemokraterna då avveckla denna nämnd? Är vi inte sams i nämnden? Anser vi att förvaltningen gör ett dåligt jobb? Hur många vill vi avskeda från förvaltningen?

Annons

Detta är bara några av frågorna jag har fått och svar har jag inte lämnat tidigare, förrän nu. Vi som nämnd fungerar väldigt bra och det finns absolut inget att klaga på från vår sida. Kompetensen är hög både hos ordförande som nämnd.

Sverigedemokraterna anser att förvaltningen gör ett strålande arbete, kompetensen är otroligt hög. Vi vill absolut inte avskeda någon från förvaltningen, vilket de flesta har trott.

Varför vill vi då avveckla nämnden? Trelleborg har idag en arbetsmarknadsnämnd som består av 14 ledamöter och 14 ersättare, där ordförande och vice har ett extra arvode. Man bekostar all politisk verksamhet med skattepengar och dessa skall hanteras ansvarsfullt.

Sverigedemokraterna anser att antalet ärenden är för få för att motivera en egen nämnd, det är med andra ord alldeles för lite att göra. Man har påtalat för mig att antalet ärenden kommer att öka men det finns det inget belägg för. Är det då rätt att ha en så stor och dyr nämnd som en beredskap för att det kanske kommer fler ärenden? Vi tycker inte det är rätt att leka med skattebetalarnas pengar på detta sätt.

I Trelleborg har vi den betydligt större Socialnämnden som med lätthet hade kunnat ta över Arbetsmarknadsnämndens uppgifter. Denna nämnd finns och det hade handlat om en mycket stor besparing om denna nämnd tagit över uppgifterna från arbetsmarknadsnämnden. Att jag ser allt detta beror på att jag sitter i både arbetsmarknadsnämnden och socialnämnden och därav gör jag denna ovanstående bedömning.

Frågan som fullmäktiges ledamöter bör ställa sig inför måndagens sammanträde är: är en nämnd till för medborgarna eller för att sysselsätta politiker?

Avslutningsvis vill jag bara referera till ovanstående och svaret på att Sverigedemokraterna valt att lämna in denna motion är helt enkelt att arbetsmarknadsnämnden har för lite ärenden på sitt bord, inget annat ligger bakom vår motion.

Helmuth Petersén (SD)

politisk sekreterare Region Skåne

ledamot i kommunfullmäktige

ersättare i arbetsmarknadsnämnden

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons