Annons

Mycket mer än en löneförhöjning

Svar till Lars Hemzelius (den 25 augusti).
Debatt • Publicerad 29 augusti 2014

Lars Hemzelius påstår att våra satsningar på skolan kommer direkt från staten. Kommunens intäkter är en kombination av kommunalskatt och bidrag från staten.

Det statliga bidraget kommer till största del som en klumpsumma som kommunen råder över och det är alltså våra beslut i kommunen som avgör hur de används. Menar Hemzelius att till exempel kommunens miljösatsningar är mindre värda för att fler än kommunens medborgare är med och finansierar?

Annons

Förstelärarnas löneökning betalas av ett riktat statsbidrag men jag framhåller att Trelleborgs kommun genom Utbildningsforum med inkopplade forskare startade arbetet med karriärtjänster långt innan. Förstelärare innebär mycket mer än en löneförhöjning. Det gjorde oss väl förberedda och dessutom arbetar vi med karriärtjänster i förskolan helt utan statlig finansiering.

Satsningen på barn i behov av särskilt stöd bygger på den utredning vi beställde från förvaltningen men också på den genomförandeplan som vi bad om. Vi har alltså inte bara hojtat ”vi betalar” när beloppet togs fram utan lyssnat färdigt på förvaltningen. Vår budget med tillskott på 30 miljoner fördelade på tre år ligger väldigt nära den plan som tjänstemännen tagit fram.

Resultaten i Trelleborgs skolor förbättras år för år med vårt sätt att arbeta.

Nilla Olsson
Lars Mikkelä, gruppledare (M), ordförande i bildningsnämnden i Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons