Annons

Moderaterna vill utveckla orterna på landsbygden

Beslutet att inte starta förskoleklass vid Västra Alstad skola hösten 2018 riskerar att påbörja en utveckling som går åt fel håll.
Publicerad 28 april 2018
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi moderater vill inte se en sådan utveckling och vi vill göra något åt det, skriver Lars Mikkelä (M) angående Västra Alstad skola.
Vi moderater vill inte se en sådan utveckling och vi vill göra något åt det, skriver Lars Mikkelä (M) angående Västra Alstad skola.Foto: Tomas Nyberg

Det innebär med stor sannolikhet att det inte kommer att bli någon förstaklass 2019. I sin tur innebär det att skolan i Västra Alstad om några år inte har några elever och då kommer att läggas ner helt.

Vi moderater vill inte se en sådan utveckling och vi vill göra något åt det.

Annons

Låt oss söka efter lösningar.

Kvartettens beslut redan i januari att det krävs minst 20 elever för att starta förskoleklass kan ha bidragit till att föräldrar ser sig om efter alternativ. Det beslutet står vi inte bakom. Vi har röstat emot och reserverat oss. Vi beundrar de Alstadbor som nu arbetar hårt för sin ort och vi vill samtidigt jobba politiskt för långsiktiga lösningar.

Förskolan i Västra Alstad har enligt föräldrar på orten inte plats att ta emot alla som vill. Detta kan bidra till att barnen placeras på andra förskolor. Med tanke på de relationer som byggs upp under förskoleåren påverkas valet av skola när det är dags för förskoleklass.

De borgerliga i bildningsnämnden yrkade att en ny förskola i Västra Alstad skrivs in i remissvaret om ÖP2028. Vi ville ha in texten ”För att uppmuntra en positiv utveckling med större inflyttning bör det byggas en ny förskola i Västra Alstad så snart som möjligt. Enligt planen finns mark för detta ändamål söder om skolan.”

Skolskjuts på lika villkor oavsett val av skola skulle göra det möjligt att få skolskjuts till Alstad från andra delar av kommunen. Detta yrkade vi också på vid bildningsnämndens sammanträde.

Inget av dessa förslag fick något stöd fån den styrande kvartetten.

Ett närmare samarbete med friskolan Pilen som ligger bara någon kilometer från Västra Alstad skola kanske kan bidra till en positiv utveckling i Alstad ännu mer än i dag. Moderaterna har tagit initiativ till samtal med Pilen för att försöka komma framåt.

Vi vill utveckla landsbygden!

Lars Mikkelä (M)

Annons
Annons
Annons
Annons