Annons

Mobilförbud kan vara en kostnadseffektiv metod att höja skolresultaten

Genmäle på Socialdemokraternas inlägg (den 18 maj) angående mobilförbudet i våra skolor.
Publicerad 22 maj 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Forskningen visar att högfrekvent användning av mobiler kan leda till stress och ökad psykisk ohälsa, skriver Mathias Andersson (SD).
Forskningen visar att högfrekvent användning av mobiler kan leda till stress och ökad psykisk ohälsa, skriver Mathias Andersson (SD).Foto: Janerik Henriksson/TT

Vi är helt överens om att det ska råda ordning och reda i skolan. Det är nog ett mål samtliga partier kan skriva under på.

Det som dock förvånade mig var att samma dag som jag läser ert inlägg så går utbildningsminister Anna Ekström från ert eget parti ut med en ny nationell plan för trygghet och studiero, där bland annat förslaget om mobilförbud i klassrummen finns med. Där står mycket bra i den nya planen även om vissa saker borde gjorts för 15 år sedan, minst.

Annons

Då ni har varit mot förslaget om mobilförbud sedan dag ett i Trelleborg så blir min första fråga om ni ställer er negativa till er egen utbildningsministers förslag angående mobilförbud?

Anledningarna till att jag stödjer mobilförbud i skolan är många samt att jag anser att våra barn och elever behöver få en paus från att vara ständigt uppkopplade på nätet.

Höstterminen 2019 startades med en kick off i Malmö för samtliga pedagoger och lärare i kommunen. Anledningen till att jag nämner just den sammankomsten är att där var en forskare som pratade om de negativa konsekvenser som det kan uppstå av vårt konstanta användande av mobilerna. Hon hade en väldigt intressant föreläsning och man fick även egna tankar och reflektioner om sitt eget användande av mobilen. Jag vet att nämnden var inbjuden till att delta på detta seminarium, kommer dock inte ihåg om någon av er deltog, om inte så missade ni verkligen en bra föreläsning och ni hade kanske tänkt om i sakfrågan.

Vad som även sades på nämndsmötet när vi tog upp uppföljningen var att vi vill göra en ny uppföljning när årskurs 6 blir sjuor och blir då de första elever som inte haft mobiltelefon från förskoleklassen upp till högstadiets första år. Sen så diskuterade vi även att på vissa skolor har förbudet fungerat bra och på andra skolor mindre bra och vi ställde även frågan vad som gjordes annorlunda på de olika skolorna.

Tyvärr har jag själv sett på nära håll under mina 13 år som anställd inom skolan hur mobilerna och sociala medier kan bli verktyg för kränkningar och hot, inte bara inne på lektionerna utan även på rasterna. Samtliga mobiler i dag är även utrustade med kameror och tyvärr så har det även hänt att det har tagits oönskade bilder i skolan och spridits. Nu är det ju inte majoriteten av eleverna som använder sig av mobilerna på det här sättet, men det kan kvitta för den enskilda som blivit utsatt.

”Tyvärr har jag själv sett på nära håll under mina 13 år som anställd inom skolan hur mobilerna och sociala medier kan bli verktyg för kränkningar och hot, inte bara inne på lektionerna utan även på rasterna.”
Mathias Andersson (SD)

Sen så stödjer jag ett mobilförbud i skolorna på den forskning som finns i området. Det finns bland annat en brittisk studie som visade på att mobilförbud skulle kunna vara en kostnadseffektiv metod att höja skolresultaten.

Forskning har även visat att det inte räcker med att mobilen är på ljudlös, då vibrationer eller att mobilen blinkar till kan störa koncentrationen. Om inte detta vore skäl nog så har vi forskningen om att högfrekvent användning av mobiler kan leda till stress och ökad psykisk ohälsa.

Bara detta gör det värt att försöka pröva mobilförbudet ytterligare en tid.

För oss Sverigedemokrater är elevernas hälsa och studiero betydligt viktigare än mobiltelefoner i skolan.

Mathias Andersson, gruppledare Sverigedemokraterna Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons