Annons

Mimers hus – enekonomisk bricka

Debatt • Publicerad 15 december 2004

I ett nu föreliggande förslag till besparingar och förändringar i verksamheten vid lasarettet i Trelleborg föreslås att den av centrala myndigheter och utredningar lovordade verksamheten vid det så kallade Mimers hus skall förändras på ett kvalitetsmässigt och organisatoriskt negativt sätt. Bland annat skall nuvarande deltidstjänst som läkare tas bort.

Man kan redan nu skönja ytterligare konturer av det för lasarettet i Trelleborg negativa beslutet om Skånsk livskraft. Försämringen kommer med kraft att drabba den patientgrupp, ofta äldre multisjuka patienter, som icke omedelbart kan skrivas ut till hemmet utan behöver en kortare tids övergång till Mimers hus för omsorg och läkartillsyn.

Annons

Denna billigare vårdform har hittills bedrivits i fint samarbete mellan regionen och primärkommunen.

Enligt uppgift anser man tydligen, att dessa patienter nu kan vårdas på de så kallade närsjukvårdsplatserna som skall finnas på lasarettet enligt konceptet Skånsk livskraft. Begreppsförvirringen avseende patientklientel och vårdnivåer tycks nu vara total och torde mera röra sig om det procentuella betalningsansvaret mellan sjukvårdsdistriktet och kommunens socialförvaltning än om patientens bästa. Genom en rad vårdplatsneddragningar med mera är patienten numera icke i centrum för vården utan ekonomin "som är överordnad allt" och drabbar hårdast den gamla, sjuka och utlämnade människan.

Det är beklämmande att åse hur myndighetspersoner och ledande politiker bygger upp dimridåer om vad som skall ske med vården.

Det är ett klart medborgarkrav, att man utan diverse omskrivningar nu redovisar vad som förbättras för nämnda patientgrupp genom en nedläggning/förändring av Mimers hus. Det är väl inte så illa att det är en ekonomisk bricka som nu spelas mellan socialförvaltningen och sjukvårdsdistriktet!?

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons