Annons

Miljövänlig energi

Debatt • Publicerad 8 augusti 2005

Nu sitter vi med facit över var den svenska kärnkraftsavvecklingen kommer att innebära. Den sista maj i år stängdes den återstående reaktorn i Barsebäcksverket och fenomenet el-brist har permanentats. Kortsiktigt drabbar bristen Sverige genom höga el-priser. På längre sikt hotas tillväxt, arbetstillfällen och välstånd. Och framförallt miljön.

Häromdagen kom den elintensiva industrin med ett motdrag till den destruktiva energipolitiken. Genom det nybildade bolaget BasEl ska energikostnaderna sänkas och därmed också priserna för både företag och privatkonsumenter. Så långt ett efterlängtat besked.

Annons

Problemet är var kraften ska tas ifrån. Eftersom Sverige ligger nära sin maximalkapacitet i produktion måste kraften komma utifrån. Lösningen är två nya kablar under Östersjön för import av el från öst. El från smutsiga kolkraftverk och rysk kärnkraft kommer alltså bli en förutsättning för att Sverige ska fungera.

I Litauen ligger kärnkraftverket Ignalina. Från Stockholm är avståndet till denna anläggning, som är av samma typ som Tjernobyl, ungefär 60 mil. Det otänkbara är närmare än Tage Danielssonska sannolikheter.

De litauiska myndigheterna vill fortsätta driften av verket så länge det är kommersiellt gångbart. Med Sveriges förtida kärnkraftsavveckling kommer det vara länge. Tjernobyls systerverk kommer i hela västra Ryssland att få förlängda driftstider om någon köper den el de producerar. Det är enkel logik.

Varför Sveriges säkra och rena kärnkraftverk ska läggas ner till förmån för ryska är däremot svårare att försvara med logiskt tänkande.

Sällan har det varit så tydligt att Sverige behöver en ny energipolitik. De låsningar och i vissa fall totala blockeringar som kärnkraften tillfogat Sveriges politiska liv måste lösas innan kablarna läggs ut. Miljöpartiets döda hand måste lyftas från energiområdet.

Vi har fortfarande chansen. Men det är bråttom. Både industri och hushåll behöver stabila, låga el-priser och en förutsägbar politik på energiområdet. Men det finns fler vinnare på en ny politik. Miljön är den främsta

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons