Annons

Miljöpartiets dolda agenda är miljön

Svar till Sten Björk
 (den 10 september).
Debatt • Publicerad 18 september 2013
För oss i Miljöpartiet är den goda jorden viktig att bevara, skriver tre miljöpartister i ett inlägg.
För oss i Miljöpartiet är den goda jorden viktig att bevara, skriver tre miljöpartister i ett inlägg.Foto: Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Sten Björk anklagar Miljöpartiet att ha en dold agenda och egna mycket speciella särintressen. Vårt intresse är en god miljö, både för oss som lever i dag och för kommande generationer. Denna agenda är inte särskilt väl dold. Miljö är en del av vårt partinamn.I klartext är Stens text allt annat än klar. Vi förstår inte hur Sten kan komma till slutsatsen att en yttre ringväg och östlig infart är hållbar. Det finns inga underlag som tyder på att ringvägen i sin helhet har en positiv inverkan på miljön. Tvärtom. En ringväg leder, enligt underlagen, till ökade koldioxidutsläpp, mycket negativ inverkan på kulturmiljö samt stor påverkan av naturmiljö. 

För oss i Miljöpartiet är den goda jorden viktig att bevara. Sverige blir mer och mer beroende av matimport och att då asfaltera världens bästa åkermark är allt annat än hållbart. Sten menar att jorden sparas helt genom att slaviskt följa järnvägen. Verkligheten är att vägen kommer asfaltera högproduktiv åkermark i så gott som hela sin sträckning trots att vägen följer järnvägen. Stens påstående att ringvägen radikalt minskar arbetslösheten är lika osannolikt. För att övertyga EU:s ledning att en ringväg i Trelleborg, citat, "kommer att avsevärt öka EU:s tillväxthastighet" kräver lika stora överdrifter.Annons

Sten påstår att ett västligt alternativ skulle vara en mångdubbelt dyrare transportlösning. Det enda västliga alternativet som i dag är utrett är ett alternativ med en kort tunnel under centralstationen och vidare utfart längs dagens sträckning. Det alternativet har en uppskattad prislapp på 225 miljoner kronor. Det vill säga nästan en halv miljard billigare än det alternativ Sten förespråkar. För en halv miljard borde man kunna göra fler bra lösningar som minskar dagens barriäreffekt och ger hamntrafiken ett bättre flöde. Lösningar som inte borde vara mindre intressanta för trafikverket och EU att finansiera än den yttre ringvägen.Vad vill då Miljöpartiet? Först och främst önskar vi en öppen och saklig debatt baserad på fakta. Vår utgångspunkt är att tänka långsiktigt och inte att krysta ut lösningar utan att veta om de är hållbara. Vi behöver tänka på kommande generationer och vi behöver dra lärdomar från vår historia. 

År 1872 och år 1904 skapade stormar en tillfällig havsnivåhöjning i Trelleborg på cirka tre meter. Algatan låg under vatten och de ekonomiska konsekvenserna blev betydande. Enligt forskare kommer extremväder med starka stormar och skyfall bli vanligare och det är inte frågan om det kommer att bli tillfälliga kraftiga havsnivåökningar igen utan när. Utöver det tror SMHI att havet kommer att stiga cirka en meter i Trelleborg fram till år 2100, och fortsätta stiga efter det. När vi nu planerar för framtidens Trelleborg borde därför klimatanpassning stå högt på agendan. Nästan hela centrala och västra Trelleborg ligger mindre än fem meter över havet. Stora delar är under tre meter. Att inte gå händelserna i förväg är dumdristigt. Att hitta lösningar där infrastruktur och klimatskydd är integrerade är smart.Att det är dyrt att inte bygga smart finns det många bevis för. I Jönköping i somras kostade 70 millimeters regn samhället uppskattningsvis hundratals miljoner kronor. I New York kostade stormen Sandy ifjor som tillfälligt höjde havsnivån med fyra meter över 330 miljarder kronor. 

Miljöpartiet vill minska trafikbarriäreffekt i centrala Trelleborg utan att asfaltera åkermark och förstöra vår miljö. Samtidigt behöver vi skydda vår stad för tillfälliga havsnivåhöjningar. Varför inte då slå två flugor i en smäll? Varför inte bygga om en negativ trafikbarriären till en positiv och väl designad skyddsbarriär? Lokala politiker i C, FP, KD, M, S och SD som inte vill krysta fram ett ägg av kattguld, gör som Sten uppmanar, bekänn färg. Ifrågasätt alla bristande underlag och torftiga retoriska överdrifter. Begär hållbara infrastrukturlösningar som i längden är bättre för oss trelleborgare.

Nilla Olsson
Emil Samnegård,ordförande i Miljöpartiet TrelleborgChristine Stafström,gruppledare i Miljöpartiet TrelleborgEmma Hult,språkrör för Gröna studenter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons