Annons

Miljöpartiet vill satsa på skolan – på riktigt

Svarar till Henrik Silfverstolpe (L) debattartikel från 7 augusti.
Publicerad 14 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
MP vill satsa 80 miljoner extra på skolan medan L vill effektivisera bort 100 miljoner nästa mandatperiod, skriver Emil Samnegård (MP).
MP vill satsa 80 miljoner extra på skolan medan L vill effektivisera bort 100 miljoner nästa mandatperiod, skriver Emil Samnegård (MP).Foto: Jonas Ekströmer/TT

En trygg och inspirerande skola, som ser varje barn, ger trygga och kloka vuxna. Skolan är grundbulten i hela samhället. Där utbildas morgondagens sjuksköterskor, poliser, byggnadsarbetare, och innovatörer. Vi i Miljöpartiet ser vinsten med att satsa på barnen och på skolan. Därför går vi till val på att över nästa fyra år satsa 80 miljoner extra på skolan utöver ordinarie uppräkning. Det ger bland annat mindre barngrupper på förskolan och fri skolskjuts till samtliga elever i kommunen, oavsett skolval.

Dessa satsningar vill Liberalerna också göra. Det är positivt. Skillnaden är bara att i stället för att ge nya medel för att finanserna sina löften lovar Liberalerna att med osthyveln effektivisera bort 100 miljoner av skolans resurser nästa mandatperiod. Besparingar som blir större och större för vart år. Att Miljöpartiet är det parti som sätter skolan först blir tydligt när man läser partiernas valmanifest.

Annons

I Henrik Silfverstolpes svar till mig förminskar han jämställdhets- och hållbarhetsfrågorna. Dessa frågor är viktiga för många i vår kommun och säkert en bidragande orsak till att MP fick nästa 50 procent fler röster än L lokalt i valet 2014. Vi är många som vill se att våra barn och gamla serveras mer ekologisk mat i stället för mindre. Många som vill värna den biologiska mångfalden och som önskar att löften att arbeta för ett mer jämställt Skåne och Trelleborg inte bara ska stanna vid fagra ord.

Ni menar att Liberalerna tar kommunens ekonomi på stort allvar. Samtidigt kan man läsa satsning efter satsning i ert valmanifest, som tydligen alla skall finansieras med den magiska osthyveln. Ni förespråkar en historiskt dyr investering i en ringväg och en ny väg mellan 108 och E6. Något som troligen leder till en skattehöjning på över kronan, enorma utförsäljningar eller kraftiga besparingar på fem procent eller mer över hela verksamheten. Vi ser att en mindre skattehöjning kan komma att krävas för att satsa på skolan för att vi tror Trelleborg tjänar på det i längden. Medan ni i L, tillsammans med övriga ringvägsförespråkare tutar på som att pengar att finansiera asfaltering växer på träd, och som om Trafikverket och länsstyrelsen inte fanns.

Silfverstolpe förespråkade på ett styrgruppsmöte för kuststad 2025 i våras att sätta igång bygget av ett truckcentrum i östra Trelleborg, där kommun och skattebetalare får gå in med ett hundratal miljoner, för att på så sätt skapa en omväg för lastbilarna och möjligen tvinga fram en ringvägslösning. Det är inte att ta kommunens ekonomi på allvar. Miljöpartiets förslag om att utreda en vägavgift som lät hamntrafiken betala infarten i stället för skattebetalarna röstade ni däremot ner.

Det stämmer som Silfverstolpe skriver att vi var för en infartsutredning 2015. Målet med den var att nå bred enighet med Trafikverket och länsstyrelsen, vilket går att läsa i utredningen. Något som bevisligen totalt misslyckats. I Trafikverkets miljardskattekista finns det öppna medel för att förbättra befintlig infrastruktur, men inte bygga ny. Hur ringvägsfrågan är skött är under all kritik och står tyvärr vår kommun dyrt. För att citera Silfverstolpe, ”Trelleborg förtjänar bättre”.

Emil Samnegård

ordförande för Miljöpartiet de Gröna i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons