Miljönämnden måste vara självständig

Beslut om förslaget till ny politisk organisation i kommunen togs i kommunstyrelsen den 4 november, för att ytterligare diskuteras och beslutas i kommunfullmäktige den 22 november.
Debatt • Publicerad 13 november 2010

Trelleborg har haft stora nämnder förut, nämnder som delats på grund av att arbetsbördan för politikerna ansågs för stor och att enskilda ärenden inte fick den tid i hanteringen som behövdes. Beslut som i dag skall fattas har knappast blivit färre eller mindre tidskrävande.

Förslaget att byggnadsnämnden, miljönämnden och räddningsnämnden skall slås samman till en samhällsbyggnadsnämnd är ett beslut som riskerar att det ansvarsfulla övergripande ansvar som ligger på miljönämnden försvagas. Detta med tanke på de hot och risker som bland annat den globala klimatförändringen innebär, och som många länder redan drabbats av – mer eller mindre

Att slå samman byggnads- och miljönämnd har diskuterats i många år i fler kommuner än Trelleborg, och det finns sådana sammanslagningar som inte fungerat, och där man återgått till att ha enskild miljönämnd. Som ett starkt motiv för en sammanslagning anges ofta de täta skott som finns mellan byggnads- och miljönämnden, trots att många ärenden i en byggnadsnämnd tangerar en kommuns aktiva miljöskyddsarbete. Men att ha schemalagda regelbundna möten två självständiga nämnder emellan, kan lösa problem och konflikter som finns, när samma ärenden finns på dagordningen.

Gräv där du står, heter det. Därför är det viktigt att även i det egna delvis begränsade livsutrymmet, värna friheten för omsorg om kommande generationers överlevnadsmöjligheter och därmed också jordens långsiktiga överlevnad. Det låter patetiskt och storslaget. Men allt börjar i vår egen lokala omgivning, i vår kommun, som ju styr och formar medborgarnas dag och morgondag. Och för de dagarna har vi egna krav på bra luft, vatten, mat, hus och hem, krav som en miljönämnd förutsätter i sina dagliga verksamheter.

Miljönämnden har inte bara hand om kommunalt kontrollarbete av olika slag, och arbete som har miljöbalken som grund, utan dessutom ett aktivt arbete, där nämnden hanterar och föreslår nödvändiga åtgärder, såväl i den naturliga miljön, som i den natur som negativt påverkas eller har skadats av mänskliga aktiviteter. En miljönämnd prioriterar en hållbar miljöutveckling före de ekonomiska vinstintressena och måste därför vara en självständig nämnd.

Bodil Francke Ohlsson (SPI)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.