Annons

Mikroorganismer utgör grunden för vår tillvaro

Det förekommer ännu att djuruppfödare i Sverige importerar GMO-soja- och GMO-majsfoder från bland annat Argentina, med konsekvenser för miljön både där och här.
Debatt • Publicerad 13 september 2014
Speciellt viktigt är det att notera var köttråvaran kommer ifrån i charkuteriprodukter, skriver Bertil Ohlsson (MP).
Speciellt viktigt är det att notera var köttråvaran kommer ifrån i charkuteriprodukter, skriver Bertil Ohlsson (MP).Foto: Foto: Hasse Holmberg / TT

Tester har visat att djur utfodrade med GMO-foder även uppvisar högre och allvarligare sjukdomar än djur som inte utfodrats med GMO-foder.

Tyvärr är testerna alltför enkla för att man skall kunna utvärdera vad som kan ske i sekundärskedet vilket är allvarligt eftersom dessa GMO-foderprodukter i dag används i stor skala även i Sverige utan att det finns krav på märkning. Dessa GMO-produkter finns i några olika varianter och det är främst soja och majs som används. Det finns svenska uppfödare som odlar GMO-fritt med egna grödor som används som djurfoder.

Annons

Varför gynnar vi inte våra egna jordbrukare som anstränger sig för att livsmedlen skall bli bra? Vår regering har tagit ställning till att foder inte behöver märkas. Miljöpartiet har tagit ställning till att medborgare själva skall kunna göra egna val. Speciellt när det gäller sådana saker som livsmedel som alla måste konsumera. Vart tog övriga partiers krav på valfrihet vägen då det gäller väsentligheter såsom den dagliga maten?

Då man i affären vill förvissa sig om ursprunget av köttprodukterna måste man förvissa sig om att köttråvaran är svensk. Det räcker inte att produkten är svenskproducerad. Speciellt viktigt är det att notera var köttråvaran kommer ifrån i charkuteriprodukter. För charkuteriprodukter förekommer även problem med inhemska produkter. Även om det gäller lite enklare bakteriestammar, så vållar även dessa problem för barn och äldre. Tyvärr så har det visat sig att även andra bakterier företrädesvis från mjölkprodukter även kunnat spåras i charkuteriprodukter som till och med fått dödlig utgång för svagare personer.

Tyvärr försvinner inte problemet med resistenta bakterier enbart med att vi undviker förorenat kött. Till skillnad från en del länder i EU, så förekommer det att jordbrukare i Sverige förorenar sin mark med rötrester från de kommunala reningsverken. Rötresterna är förorenade inte endast av tungmetaller utan även med organiska miljögifter. Bland de organiska miljögifterna finns även läkemedelsrester. Förutom antibiotika ingår en mängd smärtstillande och hormonpåverkande läkemedelsrester eller derivat av dessa.

De länder i EU som bränner och erhåller avfallet som aska förorenar inte sina marker, men har givetvis kvar problemet med askan och dess tungmetaller.

I vår kamp mot olika mikroorganismer måste vi hålla i minnet, att dessa organismer utgör grunden för vår tillvaro här på Jorden. Utan dessa skulle tillvaron vara helt annorlunda. Sättet som vi hanterar problematiken med mikroorganismer kommer att slå tillbaka på människan. Det finns mycket att nämna om hur vi måste förhålla oss.

Nilla Olsson
BERTIL OHLSSON (MP), vice ordförande samhällsbyggnadsnämnden
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons