Annons

Mikael Rubin (M): ”Skall vi frysa ihjäl innan vi svälter ihjäl?”

En direktör på länsstyrelsen går ut i media och efterfrågar klargörande om hur jordbruksmark i Skåne skall användas. Varnar för att marken inte lättvindigt skall användas till solcellsparker. Efter det måste man fundera på hur det hänger ihop. Eller hur det faktiskt inte hänger ihop.
Publicerad 27 januari 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Trelleborgs kommun består till 83 procent av åkermark, en hel del av den ligger i träda. Varför skall den inte kunna användas till solcellsparker som går att flytta om vi behöver marken till matproduktion? Skall vi frysa ihjäl innan vi svälter ihjäl?, undrar Mikael Rubin (M) i sitt debattinlägg.
Trelleborgs kommun består till 83 procent av åkermark, en hel del av den ligger i träda. Varför skall den inte kunna användas till solcellsparker som går att flytta om vi behöver marken till matproduktion? Skall vi frysa ihjäl innan vi svälter ihjäl?, undrar Mikael Rubin (M) i sitt debattinlägg.Foto: Johan Nilsson/TT

Vi börjar där vi kan.

Energin och Skåne – Vi ser nu aldrig förr skådade elpriser i Skåne. Många hundra procent högre än stora delar av Sverige för att vi har olika elpriszoner i landet. Varför har vi det? Jo de olika elprismarknaderna infördes en gång för att stimulera och sätta igång elproduktion i hela Sverige.

Annons

Trelleborgs kommun är en av de kommunen som har tagit ställning till flera vindkraftverkspropåer bara det senaste året. Med en lång blåsig kust och mycket mark har det funnit många intressenter för elproduktionsetableringar. Bland annat en stor vindkraftspark på land i kommunen som länsstyrelsen sa nej till. Sedan en enorm satsning till havs (som var i storleksordningen att kunna leverera halva Skånes nuvarande elkonsumtion). Den satsningen har försvaret sagt nej till. Försvaret som inte ens behöver motivera varför de säger nej. Exempel på två satsningar som Trelleborgs kommun sagt ja till för att staten sedan säger nej.

Många vill satsa, olika kommuner säger ja – sedan säger staten nej.

Skåne har Sveriges och kanske Europas bästa åkermark. En fantastisk avkastning (bonitet heter det på fackspråk) som många avundas. Samtidigt måste den ju användas och det finns samhällsansvar som inte bara handlar om matproduktion. Trelleborgs kommun består till 83 procent av åkermark (högst andel i landet) och en hel del av den marken ligger i träda. Varför skall den inte kunna användas till solcellsparker som går att flytta om vi behöver marken till matproduktion? Skall vi frysa ihjäl innan vi svälter ihjäl?

”Många vill satsa, olika kommuner säger ja – sedan säger staten nej.”
Mikael Rubin (M)

Sedan straffas Skåne med höga elpriser. Storkonsumenter av el (de som använder mer än 2 000 kilowattimmar per månad) skall nu få bidrag till sin elräkning av en socialdemokratisk regering. Varför det? Är det inte bättre att slopa skatten – så att alla solidariskt får del av stödet. Men regeringen vill väl kanske inte gå miste om sina 10 miljarder extra i intäkter på den skatt de skenande elpriserna ger.

Så ja – klargörande från regeringen behövs – absolut. Men inte bara i frågan om vilka regler som skall gälla för solcellsparker utan hur ekvationen skall gå ihop.

Om länsstyrelsen och försvaret konsekvent säger nej till ny elproduktion i Skåne – då skall väl de olika marknadszonerna skrotas? Poängen med zonerna går ju då inte att genomföra.

Till sist kan man ju undra. Varför går tjänstemän ut i media för att driva lobbyverksamhet när de bara kunde skicka ett internmejl till sin egen organisation, det vill säga staten och regeringen? För länsstyrelsen är väl fortfarande en opolitisk myndighet, eller har jag fel? Det om något kanske också signalerar ett systemfel.

I år 2022 är det ju som ni vet valår i Sverige. Det är dags att komma ihåg allt som inte fungerar och göra rätt val andra söndagen i september.

Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons