Annons

Mikael Rubin ljög mig rakt upp i ansiktet

När det blev offentligt via TA att kommunen tänkte sälja före detta Kommunhuset i Anderslöv träffade jag i ett annat sammanhang kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M). Jag frågade då honom om vad som händer med museet om huset blir sålt och vi får marknadsmässig hyra. Han svarade mig då, att då får vi söka bidrag. Kändes då lite tryggare.
Publicerad 5 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rolf Olsson, ordförande i Kulturgruppen Anderslöv och Bygden.
Rolf Olsson, ordförande i Kulturgruppen Anderslöv och Bygden.Foto: Nilla Olsson

Samtidigt som mäklaren hade det ute till försäljning hade vi en guidad visning för Visit Trelleborg, på deras egen begäran. Förutom tjänstemän var också dess ordförande, Erik Lundström, med. Han är tillika vice ordförande i kommunstyrelsen. Jag frågade då honom samma fråga som till Rubin. Fick svaret, att det har vi lovat er. Fortfarande hoppfullt.

När huset sen blev sålt hade jag och vår sekreterare ett möte med de nya ägarna. Jag förklarade då att vi inte kan skriva på ett hyresavtal innan vi vet att vi får bidrag från kommunen. Vilket de hade full förståelse för.

Annons

De nya ägarna hade svårt att få lagfart på huset, de hade inte fått några skalenliga ritningar och fick själva ordna detta. Därefter hade de kontakt med fastighetsägareföreningen och kunde fastställa hyran för oss.

Med dessa uppgifter skrev jag en ansökan till kommunstyrelsen om hyresbidrag. Rubin lämnade då över ärendet till kommundirektören Fredrik Geijer. En kort tid därefter blev jag nedkallad till Geijer för en diskussion om bidraget. Han lyssnade artigt och intresserat på mina argument, men förklarade sen att det strider mot kommunallagen. Men han skulle prata med herrarna Rubin och Lundström och dessutom be fastighetschefen att kolla om det finns några lokaler i Anderslöv som kommunen äger och dit vi kan flytta. Och påpekade ”att sista ordet inte är sagt”.

Jag ringde därefter till Rubin och fick ett samtal med honom trots att han hade semester. Berättade då vad jag fick för besked av Geijer. Hans svar var då ”då är det som gäller”. Vet inte riktigt var vi står nu, vi har visserligen ett avtal med kommunen om att kostnadsfritt få disponera lokalerna fram till utgången av år 2023.

Dessutom berättade Rubin att han varit i kontakt med hyresgästerna och uppmanat dem att skriva ett långtidsavtal med kommunen och de var beredda på att gå ner i köpeskillingen på grund av detta. Han hade då även varit i kontakt med en av våra före detta ordförande. Men inte med oss i styrelsen.

Jag har nu varit i kontakt med de andra organisationerna som hyr lokaler och ingen av dem har fått den uppmaningen av Rubin. Med andra ord ljög han mig rakt upp i ansiktet, förlåt örat, vi pratade i telefon.

Om vi inte får stöd från kommunen kommer denna unika kulturskatt gå förlorad. Det har tagit tusentals timmar för ideellt arbetande entusiaster att bygga upp detta museum. Vi har skolorna på besök varje år innan de ska läsa om sin hembyggd. Barnen är speciellt intresserade av vår skolsal men även allt det andra som vi har i våra montrar från flydda tider. Dagens ungdomar kan inte fatta att det fanns ett liv innan internet, vilket de blir varse när de besöker museet.

Man kan inte från kommunens sida bidra till vår hyra – men att bygga ett vikingaskepp uppe på Trelleborgen för tio miljoner plus årligt underhåll, samt en miljon plus årligt underhåll för en staty av Harald Blåtand, är man beredd på.

Får inte kultur finnas utanför tätorten?

Rolf Olsson, ordförande i Kulturgruppen Anderslöv och Bygden.

Annons
Annons
Annons
Annons