Mer populism med oppositionen

Debatt • Publicerad 16 mars 2005

Populism kommer ur ordet populär som bland annat betyder folklig, folkkär, avsedd för folket, allmänfattlig efter gemene mans uppfattningsförmåga.

Vi som tillhör oppositionen i Trelleborgs kommun beskylls ofta i pressen för att vara tama och medgörliga gentemot överheten, utläses s och m.

Ett liberalt parti har gått ut i pressen med en åsikt om att invandrare och flyktingar som straffas med fängelse i mer än två år automatiskt skall utvisas ur landet. Nu går pressen ut och menar att detta är ett populistiskt utspel och likaså att åsikten har torgförts av invandrare från nämnda parti. Hur man än vänder sig så är ju rumpan bak.

Jag är övertygad om att en mycket stor, ja en förkrossande del av svenska folket delar dessa åsikter.

Är populism något negativt? Nej knappast i den här frågan! Man vill ju försöka föra en politik som väljarna vill ha.

I mitt partis partiprogram kan man läsa följande: Omgående utvisning ska ske av dem som dömts till utvisning i samband med brott.

I partiprogrammet står också att läsa att straffbarhetsåldern sänks till 14 år. Populistiskt? Ja enligt ovanstående definition, men absolut inte i negativ riktning.

Populistiskt kan bli negativt laddat om det man påstår exempelvis inte går att genomföra på grund av ekonomiska orsaker.

Detta är absolut inte fallet i de här frågorna. De flesta frågor här i Sverige kan lösas ekonomiskt bland annat genom omprioriteringar. Ska vi ha en svensk välfärd eller inte? Det är helt och hållet upp till oss själva.

Invandrings- och flyktingpolitiken ska vara restriktiv initill dess att nuvarande problem har bemästrats, både för invandrarna och svenskarna.

Är detta populistiskt? JA! Är detta rasistiskt? Absolut inte!

V har i oppositionsgruppen (spi, kd, fp, c och mp) samarv etat väldigt bra under innevarande valperiod. Får vi fortsatt förtroende i valet 2006 så kommer vi säkert att genomföra många populistiska förslag.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.