Annons

Mer energi till eleverna!

När jag var liten var det en självklarhet att man rörde på sig.
Debatt • Publicerad 6 september 2014
Erik Lundström (KD) vill se bra mat på tallrikarna i skolorna.
Erik Lundström (KD) vill se bra mat på tallrikarna i skolorna.Foto: Foto: David Magnusson / SvD / TT

Gymnastik flera gånger i veckan i skolan. Sen hann man knappt hem förrän man skulle ut igen. Det skulle spelas fotboll, landhockey, dunkgömme och så vidare. Det kändes som det alltid var något på gång.

Hur ser det ut för dagens barn och ungdomar?

Annons

Gymnastiken i skolan blir mindre och mindre, det är till och med så att man kan välja bort idrott andra året på gymnasiet! På fritiden är det ofta stillasittande med telefoner, datorer och så vidare som hägrar.

Vad resulterar detta i?

Kroppen är ju gjord för att röra på sig.

Det som jag tycker är tråkigt, är att skolmaten på något sätt rättats till och nästan anpassats för detta stillasittande. En ond cirkel som jag ser det. Det har blivit att mellanmjölken bytts ut mot lättmjölk, Bregott mot Lätta och så vidare. Lightprodukterna dominerar. Brödet som serveras kommer från storbagerier där det kan vara upp till 1/10 socker i brödet. Sött och gott! Råvaror som inte alltid är av toppkvalité. Mager billig fisk i stället för fet fisk.

Jag tror detta är fel väg. Fel väg för att nå ett bättre studieresultat.

Såklart ska vi satsa på ännu bättre lärare och förskollärare.

Såklart ska vi se till så att de som behöver särskilt stöd får det så tidigt som möjligt.

Såklart ska vi se till så skollokalerna är studiefrämjande.

Såklart ska målet vara att alla är behöriga till gymnasiet.

Men jag vill också att vi satsar från grunden, på skolmaten. Vi måste ge eleverna rätt energi till inlärning och koncentration. Gå i skolan är ”ingen promenad i parken”. Det räcker inte med en knäckemacka och ett glas vatten, vilket det kan bli, om maten inte håller kvalité.

Annons

Ingen hade fått för sig att starta ett maratonlopp, där du bara ätit en macka och ett glas vatten!

Lite överdrivet, men...

Jag tror, om vi ger de ansvariga utrymme att kunna köpa in bättre råvaror, så har vi grundat för bättre studieresultat. Gärna närproducerat om det funkar. Kunna erbjuda fet god fisk med mycket omega 3, studier har visat att de elever som fick i sig tillräckligt med omega 3, visade bättre studieresultat och koncentration. Jobba för mer närbakat bröd från lokala bagerier/konditorier utan en massa socker.

Låt oss ge eleverna den energi de behöver för ett gott studieresultat och en bra framtid!

Det ska smaka lite bättre i Trelleborgs kommun.

Så hoppas jag på lite mer gymnastik i skolan!

Nilla Olsson
Erik Lundström (KD)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons