Annons

Mer elproduktion behövs i Skåne

Elproduktionen av sol och vind ökar rekordartat i Europa. Mängden nyinstallerad sol- och vindkraft ökade med hela 50 procent år 2022 och ännu mer väntas i år.
Publicerad 17 november 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På regionfullmäktige i slutet på november behandlas ett förslag vi i Miljöpartiet lagt om att Region Skåne ska göra en rejäl utbyggnad av solceller på regionens fastigheter, skriver Angela Everbäck och Mätta Ivarsson (MP).
På regionfullmäktige i slutet på november behandlas ett förslag vi i Miljöpartiet lagt om att Region Skåne ska göra en rejäl utbyggnad av solceller på regionens fastigheter, skriver Angela Everbäck och Mätta Ivarsson (MP).Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Detta är mycket välkommet. Energitillskottet har, tillsammans med att konsumenterna lärt sig att använda elen smartare och mer sparsamt, bidragit till att el-priset sjunkit rejält. Genomsnittspriset för skåningen har hittills i år varit under hälften av fjolårets väldigt höga priser. Samtidigt behöver utbyggnaden av sol och vind öka för att möta framtida behov. Framförallt här i Skåne där vi är helt beroende av elimport.

För att möta el-utmaningen har Region Skåne, flera kommuner, privata energibolag, näringslivsrepresentanter och offentliga myndigheter ett samarbete som heter Skånes effektkommission. Kommissionens mål är att tillgången till el ska bli god, riklig och i rättan tid. Moderata regionrådet Anna Jähnke leder arbetet som ordförande i effektkommissionen. Tillsammans med experter från branschen presenterade hon nyligen Färdplan för Skånes elförsörjning 2030.

Annons

Målet i färdplanen är att Skåne till år 2030 ska vara 50 procent självförsörjande på el. I dag är vi det endast till 15 procent. För att nå dit behövs massor mer vindkraft och solkraft. Fem och en halv gånger mer vindkraft och 17 gånger mer solkraft på tio år. “Det är bråttom och det finns inga alternativ!” avslutas färdplanen med. Vi i Miljöpartiet håller verkligen med.

På regionfullmäktige i slutet på november behandlas ett förslag vi i Miljöpartiet lagt om att Region Skåne ska göra en rejäl utbyggnad av solceller på regionens fastigheter. Detta har Region Västra Götaland redan gjort. Då alla prognoser visar på ett ökat elbehov framöver är det inte bara en klimatvinst utan också en ekonomisk vinstaffär för regionen som kommer kunna lägga mer pengar på sjukvård i stället för på elkostnader. Precis så har det varit med de vindkraftverk som regionen lät bygga 2016, efter att vi i Miljöpartiet drivit igenom även det förslaget. Bara under första halvåret i år genererade vindkraftverken en vinst på cirka 30 miljoner kronor.

Det moderatledda styret i Region Skåne gav inte stöd till vår förslag om mer solenergi när frågan bereddes i regionstyrelsen. Med Skånes effektkommission i ryggen utgår vi ifrån att Anna Jähnke (M), som ju själv är en del av regionstyret, får styret att byta fot och bifalla vår motion när frågan avgörs i regionfullmäktige. Allt annat vore inkonsekvent.

”Då alla prognoser visar på ett ökat elbehov framöver är det inte bara en klimatvinst utan också en ekonomisk vinstaffär för regionen som kommer kunna lägga mer pengar på sjukvård i stället för på elkostnader.”
Angela Everbäck och Mätta Ivarsson (MP)

Solenergin levererar mest på sommarhalvåret. I Skåne ger den ungefär 20-25 procent av sin årsproduktion under vinterhalvåret. Det gör att det är ett bra komplement till vindkraften som genererar som mest på vinterhalvåret. Dessutom pekar färdplanen ut satsningar på batterier för att plana ut både produktions- och konsumtionstoppar. Mer elproduktion behövs och vi ser att vi i regionen kan göra mer och visa på handlingskraft.

Skånes effektkommission har med sin färdplan pekat ut vägen. Nu tycker vi i Miljöpartiet att Region Skåne också bör följa den. Stöd vårt förslag på regionfullmäktige den 28 november.

Angela Everbäck, ledamot i Fastighets- och servicenämnden i Region Skåne (Mp)

Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons