Annons

Med ökade ekonomiska klyftor i samhället behövs en socialliberal politik

Svenskarnas skuldbelopp hos kronofogden har nått nya rekordnivåer. De som redan har det tungt har under de senaste åren har drabbats av hög inflation, höga elräkningar samt högre räntekostnader.
Publicerad 26 september 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi har en hög inflation och en allt svagare kronkurs och enligt olika ekonomer så beror det på att de svenska hushållen är högt belånade och att en del av de stora fastighetsbolagen har finansiella bekymmer”, skriver Ola Olsson (C).
”Vi har en hög inflation och en allt svagare kronkurs och enligt olika ekonomer så beror det på att de svenska hushållen är högt belånade och att en del av de stora fastighetsbolagen har finansiella bekymmer”, skriver Ola Olsson (C).Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Den nuvarande regeringen och tidigare regering har inte tagit tag i den ekonomiska politiken, det har medfört allt större ekonomiska klyftor i vårt samhälle. Den största anledningen är kopplat till den snabbt ökade tillgången i bostäder och fastigheter och en hel del personer har lyckats berika sig i denna marknad. I vår nuvarande regering ingår Liberalerna och det känns som om det inte finns någon vilja eller förmåga hos dem att medverka till att de ekonomiska klyftorna minskar i vårt samhälle.

Sommarprogrammet med ekonomijournalisten Andreas Cervenkas (den 27 juni 2023) väckte stor uppmärksamhet. Han har skrivit boken ”Girig Sverige” med undertiteln ”så blev folkhemmet ett paradis för de superrika”. Denna bok speglar hur de rika har blivit ännu rikare och hur de ekonomiska klyftorna ökat under 2000-talet.

Annons

Denna ojämlikhet är bekymmersam och det kan innebära sämre tillväxt, ökad brottslighet och sämre tillit mellan människor. Vi har en hög inflation och en allt svagare kronkurs och enligt olika ekonomer så beror det på att de svenska hushållen är högt belånade och att en del av de stora fastighetsbolagen har finansiella bekymmer. Den höga privata skuldsättningen gör den svenska kronan riskfylld för utländska investerare.

”Den nuvarande regeringen och tidigare regering har inte tagit tag i den ekonomiska politiken, det har medfört allt större ekonomiska klyftor i vårt samhälle.”
Ola Olsson, Centerpartiet i Trelleborg

Vår nuvarande regering är passiva och det medför att de ekonomiska klyftorna fortsätter att öka och de som har det svårt i dag kommer att få det allt svårare. Centerpartiet föreslår därför att skatten skall sänkas för de som har låga inkomster och sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Det skulle innebära att det blir lättare att få sitt första jobb och det skulle hjälpa dem som kämpar varje månad för ekonomin skall gå ihop.

Liberalerna sitter i regeringsställning men det hjälper inte om man bedriver konservativ politik. Det skulle behövas en mer socialliberal politik som stärker individen och dennes drivkrafter. Det medför möjligheter för varje människa att utvecklas och förbättra sitt liv.

Centerpartiet tror på en grön och trygg vardag där vi ger kraft åt varje människa.

Ola Olsson, Centerpartiet i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons