Med Naturbussar kan alla enkelt hitta ut i naturen

Friluftslivet är viktigt. Både år 2021 och i framtiden. Det slår Centerpartiet i Region Skåne fast i sin debattartikel (den 2 februari).
Publicerad 12 februari 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Akribenterna vill se Naturbussar till exempel till Arriesjön.
Akribenterna vill se Naturbussar till exempel till Arriesjön.Foto: 

Samtidigt ger de sina allianskolleger i M, L och KD en känga. Centerpartiets ståndpunkt är lovvärd men det krävs mer än en debattartikeln för att förändra skåningarnas tillgänglighet till naturen.

”Det krävs mer än en debattartikeln för att förändra skåningarnas tillgänglighet till naturen.”
Kami Petersen, Thomas Rödin Hulth och Mätta Ivarsson (MP)

Miljöpartiet håller med om att det är viktigt att alla skåningar ges tillgång till friluftsliv. Därför kom vi förra året med politiska förslag som kan göra naturen mer tillgänglig. Genom att utveckla ett koncept med Naturbussar, så att även den utan bil, körkort eller lokalsinne enkelt kan hitta ut i naturen. Till exempel genom att möjliggöra och underlätta kollektivtrafikresandet till Arriesjön, Törringelund och Snogeholm. Områden som det borde vara enkelt att ta sig till för att må bra i Skånes underbara natur.

I kombination med ett bättre utbud vill vi också nå ut med information om hur enkelt det faktiskt kan vara att komma ut i naturen. Information som inte minst måste nå de grupper som sällan eller aldrig upplevt vad naturen i Skåne har att erbjuda. Vårt förslag fick tyvärr inte stöd av Centerpartiet när Kollektivtrafiknämnden i Region Skåne tog ställning till förslaget.

Att vara ute och röra sig i naturen betyder mycket för både den fysiska hälsan och den psykiska. Därför är Naturunderstödd rehabilitering på landsbygden en del i den stora verktygslåda Region Skåne har att erbjuda för att hjälpa oss att må bra och hålla oss friska. Naturunderstödd rehabilitering på landsbygd baseras på forskning och är ett komplement till den medicinska behandlingen.

Centerpartiet skriver i sin debattartikel att de fått slagits med näbbar och klor för att bevara den naturunderstödda rehabiliteringen som funnits sedan 2014. Det betyder rimligen att övriga partier i regionstyret, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, verkar velat prioritera bort möjligheten. Men att inte ta bort något är inte fog nog för att slå sig för bröstet som det skånska friluftslivets värnare.

Samtidigt är det vi i Miljöpartiet som tvingas slåss med näbbar och klor för att bevara och stärka strandskyddet som Centerpartiet på nationell nivå arbetar för att försvaga. Strandskyddet är en viktig del av allemansrätten, för att behålla tillgången för allmänheten till hav, åar och sjöar.

Centerpartiet har möjlighet att värna strandskyddet och att stödja förslaget om Naturbussar, för att öka tillgängligheten till det skånska friluftslivet som de talar så varmt om. Stötta Miljöpartiets motion när ärendet kommer upp till slutligt beslut i regionfullmäktige. Det är ändå där som Skånes utveckling avgörs. Inte genom att skriva lovvärda texter på debattsidorna. Bifall till Centerpartiets debattext och till Miljöpartiets faktiska förslag. Gör friluftslivet i Skåne mer tillgängligt.

Kami Petersen, ledamot i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne (MP)

Thomas Rödin Hulth, ledamot i Stiftelsen Skånska Landskap (MP)

Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne