Annons

Med förebyggande hälsosamtal ställer vi om vården

Svensk sjukvård håller världsklass, ändå oroar sig många svenskar för att inte få rätt vård i rätt tid.
Publicerad 27 augusti 2019
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Enligt Socialstyrelsen är ohälsosamma matvanor, rökning, för mycket alkohol och stillasittande de främsta orsakerna till att fler och fler drabbas av kroniska sjukdomar.
Enligt Socialstyrelsen är ohälsosamma matvanor, rökning, för mycket alkohol och stillasittande de främsta orsakerna till att fler och fler drabbas av kroniska sjukdomar.Foto: Gene J. Puskar

Hur kommer det sig att vi fortfarande tampas med köer i vården och brist på tillgänglighet - trots att vi lägger mer resurser än någonsin på sjukvården? Svaren är många, men en del handlar om prioriteringar och var vi väljer att lägga våra resurser.

Skånsk hälso- och sjukvård behöver nämligen ett skifte i fokus. Av sjukvårdens samlade resurser riktas omkring 80 procent till att behandla kroniska sjukdomar. Samtidigt står det klart att stora delar av den kroniska ohälsan går att förebygga. Enligt Socialstyrelsen är ohälsosamma matvanor, rökning, för mycket alkohol och stillasittande de främsta orsakerna till att fler och fler drabbas av kroniska sjukdomar. Med andra ord har vi mycket att vinna på att rikta fler resurser till arbeta med förebyggande vård, som idag utgör en försvinnande liten del av sjukvården. Att vända på skutan är inte enkelt, men det är möjligt - och framförallt nödvändigt.

Annons

För att lägga mer fokus på det förebyggande arbetet har Centerpartiet tillsammans med Allians för Skåne beslutat att införa riktade hälsosamtal i regionen. Det är ett viktigt steg att ta för att kunna ställa om sjukvården. Modellen som redan används på flera håll i landet med goda resultat innebär att alla personer i utvalda åldersgrupper kallas till hälsosamtal för att främja en mer hälsosam livsstil och prata om hur det är möjligt att förebygga ohälsa på olika sätt. Redan under förra mandatperioden lade Centerpartiet i Region Skåne förslag om att införa sådana samtal även i Skåne, men då valde styrande Socialdemokraterna och Miljöpartiet att säga nej till vår motion. Att vi nu äntligen är på väg är mycket glädjande.

Samtidigt måste vi veta att arbetet är långsiktigt. Resultaten kommer inte synas imorgon, men kostnaderna börjar redan idag. Därför krävs det beslutsamhet och ett långsiktigt tänkande i hur vi i politiken väljer att prioritera och satsa våra resurser. För resultaten kommer visa sig. I Habo, Jönköpings län, har utvärderingar gjorts av de riktade hälsosamtal som genomfördes där i mitten av 80-talet. 25 år senare var dödligheten 43 procent lägre hos den grupp som deltagit i hälsosamtal i jämförelse med motsvarande åldersgrupp i övriga Sverige. Det säger sig självt att det är en satsning som ökar livskvaliteten och ger oss en mer ändamålsenlig vård som kan fokusera i ännu högre grad på de mest sjuka. I Västerbotten, där riktade hälsosamtal också använts en längre tid, syns liknande resultat.

Skånsk hälso- och sjukvård står inför många utmaningar och vi vet att vi behöver arbeta annorlunda. Med riktade hälsosamtal och långsiktiga satsningar på förebyggande vård tar vi oss framåt bit för bit.

Birte Sandberg (C)

ordförande i primärvårdsnämnden och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden

Patrik Holmberg (C)

ordförande i Kristianstad sjukhusstyrelse och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden

Warda Fatih (C)

ordförande i Landskrona sjukhusstyrelse och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons