Mat och möte på Gröningen

Efter att ha följt debatten om Gröningens vara eller inte vara sedan i höstas, i politiska sammanhang och inte minst på insändarsidorna i TA, kan man göra vissa reflektioner. Helt klart är att det berör och upprör en stor mängd av Trelleborgs invånare.
Debatt • Publicerad 6 mars 2013
”Kombinera med utbildning av att starta eget och låt ungdomarna bilda en ekonomisk förening, som på sikt kan ta över driften av Gröningen.”
”Kombinera med utbildning av att starta eget och låt ungdomarna bilda en ekonomisk förening, som på sikt kan ta över driften av Gröningen.”Foto: Claes Nyberg

Den politiska debatten tycks fokusera på kostnader och att portionerna för de tjugotalet som äter varje dag i restaurangen blir alldeles för dyra. Men det är ju inte hela sanningen. Cirka 200 portioner per dag har producerats för utskick till olika verksamheter i närområdet. Räknar man på dem, så kanske priset ändå är rimligt.

Sedan är det frågan om privat eller kommunal regi, beroende på om det politiska utspelet kommer från höger- eller vänsterkanten. Men det kan kvitta. Det man ska se på är att man får bästa kvalitet för brukaren och så bra utbyte som möjligt av trelleborgarnas skattekronor. För det är väl det kommunalpolitiken handlar om, eller?

Tyvärr fokuserar man alldeles för mycket på kronor och ören. Det finns faktiskt ytterligare en dimension att ta hänsyn till. I dagens strama ekonomi måste de äldre stanna kvar i hemmet så länge som möjligt, på gott och ont, och det är bara de äldsta äldre, som i bästa fall kan beredas plats på äldreboenden. I takt med stigande ålder minskar den fysiska förmågan och orken och leden av anhöriga och vänner tunnas ut. Det är då oerhört viktigt att man har ett ställe som Gröningen att besöka, kanske inte dagligen, men så ofta man kan, för att kunna fortsätta att vara en del i ett socialt sammanhang. Detta stavas livskvalitet. Säkert något både politiker och andra trelleborgare vill ha på ålderns höst.

Det finns flera sätt att behålla Gröningen om man inte vill fortsätta som förut. Kanske är det bara rätt prioritering, som ska till. Men det finns även annat att titta på, som kan lösa frågan. Trelleborg har bland Skånes högsta ungdomsarbetslöshet. Bland dessa ungdomar finns de som har både intresse av och kunskap om mat. Varför inte låta dessa ungdomar sköta mathanteringen på Gröningen, som ett projekt under Navigatorcentrum. Man kan ju låta restaurangskolan ha överinseende över dem, så kan man kanske bevara det programmet också, eftersom det hotas av nedläggning. Kombinera med utbildning av att starta eget och låt ungdomarna bilda en ekonomisk förening, som på sikt kan ta över driften av Gröningen. Så får man en win-win situation för både gamla och unga.

Förhoppningen är också att trelleborgspolitikerna slutar att fokusera på problem (de är inte olösliga) och istället försöker att se möjligheter (de är oändliga). Så får vi säkert livskvalitet för alla i kommunen!

Britta Brinck-Nehlin

Söderslättspartiet

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.