Annons

Massiv kritik mot Alliansstyrets vårdvalsförslag

Ett drygt halvår efter att hälso- och sjukvårdsnämnden sa nej till att splittra barn- och ungdomspsykiatrin och lägga ut den i ett vårdval verkar det borgerliga styret i Region Skåne ha glömt bort de stora brister som förslaget visade (TA den 29 augusti).
Publicerad 12 september 2020
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi socialdemokrater lyssnade på medarbetarna, utredaren, fackförbunden, patienterna och de anhöriga och röstade nej till förslaget om att införa vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin, skriver Anna-Lena Hogerud och Maria Nyman-Stjärnskog, båda (S).
Vi socialdemokrater lyssnade på medarbetarna, utredaren, fackförbunden, patienterna och de anhöriga och röstade nej till förslaget om att införa vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin, skriver Anna-Lena Hogerud och Maria Nyman-Stjärnskog, båda (S).Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vi vill därför påminna om att det förslag som Alliansen nu framställer som helt oproblematiskt möttes av omfattande kritik från så gott som alla expertinstanser.

Region Skånes egen utredning konstaterade att det riskerade att leda till mängder av negativa konsekvenser. Längre väntetider och sämre vård för de svårast sjuka, försämrad samverkan med skola och socialtjänst samt ojämlik tillgång till vård och organisationskris inom psykiatrin var några av de nackdelar som lyftes fram.

Annons

Sex chefsöverläkare inom psykiatrin varnade i en debattartikel för ”katastrofala effekter” om förslaget röstades igenom. De avrådde starkt från att införa vårdval. Samma kritik framfördes av patient- brukar- och anhörigföreningarnas paraplyorganisation NSPH, det strategiska rådet för psykisk hälsa och alla berörda fackförbund. Som om inte det var tillräckligt kom också kritik från och en lång rad enskilda medarbetare från de skilda yrkesgrupper som verkar inom BUP.

En samstämmig och massiv kritik hindrade dock inte Alliansen från att försöka driva igenom vårdvalet. Men vi socialdemokrater lyssnade på medarbetarna, utredaren, fackförbunden, patienterna och de anhöriga och röstade nej till förslaget om att införa vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Alliansen skriver att det inte får vara en kostnadsfråga att barn i behov av vård ska få det i rimlig tid. Det håller vi såklart med om. Däremot är vi lite förvånade över att samma alliansstyre som i artikeln säger att det inte ska vara en kostnadsfråga samtidigt genomdriver stora nedskärningar inom psykiatrin. I budgeten för 2020 får barn- och ungdomspsykiatrin inte tillräckligt med pengar för att täcka löneökningarna hos befintlig personal. Ska barn och ungas vård bara få kosta om den bedrivs i form av vårdval?

Socialdemokraterna står för en annan linje. Vi vill ge barn- och ungdomspsykiatrin arbetsro och tillräckliga resurser. Vi vill också fortsätta arbeta långsiktigt för bättre samverkan med viktiga samhällsaktörer som skola och socialtjänst. Politikens roll är att arbeta tillsammans med förvaltning, medarbetare och patientföreträdare för att utveckla vården – inte att tvinga på den ideologiska privatiseringsexperiment.

Anna-Lena Hogerud (S)

regionråd och 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Maria Nyman-Stjärnskog (S)

2:e vice ordförande i psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons