Marknadsföring och besöksnäring viktigt för ökad välfärd

Debatt • Publicerad 3 mars 2005

Jag är en av dem som är ansvarig för Region Skånes ekonomi och verksamhet. Just nu har vi ett mycket svårt jobb. Vi ska se till att ekonomin 2005 är i balans. Intäkterna ska överstiga kostnaderna, vilket inte har varit fallet för Region Skåne och dess företrädare, landstingen i Skåne, sedan början på 1990-talet.

Samtidigt krävs det att vi satsar på utveckling för att kunna skapa nya arbeten, bygga ett ännu bättre Skåne där vi förbättrar välfärden genom en ännu bättre sjukvård, äldreomsorg och skola. Detta kräver att vi får en ökad sysselsättning med fler människor som betalar skatt som vi sedan kan fördela till angelägna områden av vårt välfärdssamhälle.

Besöksnäringen är en av de starkast växande näringarna i Europa och i många andra delar av världen. Besöksnäringen är dessutom sysselsättningsintensiv, i motsats till många andra tillväxtbranscher. Inom andra branscher, till exempel tillverkningsindustrin, så minskar sysselsättningen kontinuerligt och har så gjort under de senaste tio till femton åren. En växande besöksnäring kan möta det tapp i sysselsättning som uppstår när tillverkningsindustrin flyttar till låglöneländer. Vi gör naturligtvis allt vi kan för att företag inom alla näringsgrenar ska etablera sig eller stanna kvar i Skåne men det krävs också en analys av vilka nya tillväxtområde som vi kan ta täten inom. Besöksnäringen är ett sådant område.

Ska besöksnäringen i Skåne ha en chans krävs att Skåne blir synligt. Det är här som Americas Cup, och för övrigt också Solheim Cup, kommer in i bilden. Det viktiga, i detta perspektiv, är inte seglingen eller golfen. Det viktiga är att vi, Skåne, visar upp oss. Att vi blir synliga för omvärlden och ger marknadsföringen av vår region den draghjälp som gör det möjligt för besöksnäringen att utvecklas och växa.

Alla vet att offentliga resurser inte räcker till allt. Alla vet att de ekonomiska resurser som det offentliga – kommuner, regioner och stat – förfogar över är "medborgarnas pengar". Alla anser, hoppas jag, att varje skattekrona ska utnyttjas så effektivt som möjligt.

Region Skåne äger tillsammans med Kommunförbundet Skåne marknadsföringsbolaget Position Skåne AB. Genom ett årligt anslag ger vi av skattebetalarnas pengar till bolaget för att de på bästa sätt skall marknadsföra vår region. Med denna utgångspunkt är kravet att Position Skåne AB ska kunna prioritera Americas Cup inom det ekonomiska utrymme som de fått av sina ägare, Region Skåne och Kommunförbundet Skåne. Vi har inga andra fria pengar att fördela till denna angelägna satsning.

Att omprioritera pengar från sjukvården är som alla nog inser varken möjligt eller önskvärt. Därför får satsningen rymmas inom de befintliga marknadsföringspengarna och en prioritering mellan olika marknadsföringsinsatser får göras.

I samband med Position Skåne AB:s bildande 2003 ökade Region Skåne anslaget till marknadsföringen i ett slag med nästan 80 procent, från 19 miljoner kronor per år till 34 miljoner kronor per år. Anslaget till marknadsföring av turismen i Skåne har således ökat från 2002 till 2004 med 60 procent, från 12 miljoner kronor till 20 miljoner kronor. Detta har vi gjort för att vi tror på att marknadsföring och utveckling av besöksnäringen i Skåne gynnar utvecklingen och ökar våra möjligheter att förbättra välfärden i hela Skåne.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.