Annons

Marknaden och marginaler

Två megastora ”m” inom ekonomin. Det första m:et står för marknaden. Marknaden är ett något diffust begrepp som man till exempel kan skylla på när det går åt pipan på nått sätt.
Debatt • Publicerad 10 september 2009

Det finns Kiviks marknad och här närmar vi oss den ekonomiska betydelsen marknad innebär bland annat att man köper och säljer olika typer av produkter.

När marknaden inte fungerar som den ska så får man följder såsom lågkonjunktur med tillhörande risker för depressioner. Den väldiga lågkonjunkturen som vi för närvarande är inne i är världsomspännande och som ni vet så har vi i Sverige drabbats ganska hårt.

Annons

Inte minst stat och kommun har fått känning av de ”dåliga tiderna” och här kommer det andra stora m:et in nämligen marginaler.Att ha marginaler i till exempel en budget är otroligt viktigt både när det gäller privata aktörer och stater och kommuner samt kommunala nämnder. Det måste alltid finnas en marginal till exempel för oförutsedda händelser. Dessa kommer alltid som ett brev på posten.

Kommunerna har alltid litat på att det skall komma pengar någonstans ifrån.

Någon annans börs, kommunstyrelsen, kommunfullmäktige eller helt enkelt äska tillägsanslag. Man kan också hoppas att det skall regna manna från himlen.

När vi nu åter skall börja budgetarbetet så måste vi se till att vi trots allt har marginalerna på vår sida. Det skall alltså gå mer än jämt ihopa.

Samtliga partier hoppas nu på att det skall komma extra pengar ifrån regeringen.

Pengarna skall i så fall gå till landsting och kommuner för att dessa skall klara 2010 på ett bra sätt.

Var kommer då dessa pengar ifrån? Jo, just ifrån statens marginaler.

En kommun måste alltid se till att ha en väl fungerande budget och detta måste vi åtminstone försöka uppnå. Med god ekonomisk framförhållning så kan vi även i framtiden uppfylla de krav väljare/skattebetalare har rätt att begära av oss.

Per Grönlund (SPI)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons