Annons

”Marknaden är bara intresserad av vinst”

När Moderaterna styr går vinst före behov och förnuft. I och med årsskiftet kom en ny lag som kommer maximera kasoet i kollektivtrafiken.
Debatt • Publicerad 1 februari 2012

Man kan tyvärr notera att den gick igenom utan några protester från oppositionen i riksdagen. Nu skall vem som helst få köra vad och vart som helst. Länge leve marknaden ropar Moderaterna.

Men marknaden klarar inte av att driva kollektivtrafiken. För marknaden är bara intresserad av vinst, inte säkerhet eller punktlighet. Det finns ett facit för hur det kommer att gå med den svenska kollektivtrafiken.

Annons

Se på Storbritannien och Nya Zeeland som tidigare avreglerade som Sverige nu gör. Med konsekvensen att kollektivtrafiken slutade fungera och det hela har fått återregleras.

Idag med Moderaterna vid makten har Sveriges, Europas mest avreglerade järnväg, enligt Trafikverket. På våra spår trängs över 40 bolag om platsen och alla som har försökt att ta sig någonstans vet att det är en omöjlighet att köpa en biljett för hela resan från plats A till B utan olika bolag säljer var sin sträcka.

Alltså behöver vi befria kollektivtrafiken från marknaden. Vi behöver inget marknadskaos där alla skyller på alla. Målet måste vara för kollektivtrafiken att ge resenärerna ett så bra alternativ till privatåkande som möjligt. Inte att ge vinster till olika företag. Vi tycker att kollektivtrafiken är en samhällsfråga och skall ägas och skötas av samhället. Där målet inte är högsta möjliga vinst utan att ge så många som möjligt ett kollektivt resealternativ framför ett privat.

Dennis Andersson

Kommunistiska partiet

Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons