Annons

Mäns våld mot kvinnor måste upphöra

Mäns våld mot kvinnor är en kriminalitet som påverkar kvinnor och barn i våra tre samarbetskommuner, Svedala, Trelleborg och Vellinge, dagligen.
Publicerad 21 november 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi i Kvinnojouren Söderslätt har länge arbetat mot mäns våld mot kvinnor och tar varje år emot hundratals samtal från kvinnor och tjejer som utsatts för mäns och killars våld, skriver föreningens styrelse i ett debattinlägg.
Vi i Kvinnojouren Söderslätt har länge arbetat mot mäns våld mot kvinnor och tar varje år emot hundratals samtal från kvinnor och tjejer som utsatts för mäns och killars våld, skriver föreningens styrelse i ett debattinlägg.Foto: Anders Wiklund/TT

Den 25 november, på FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor, hedrar och minns vi alla kvinnor som inte längre finns med oss och uppmanar dig som bor i våra kommuner – var med oss i arbetet för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Var tredje vecka dödas en kvinna av en man hon haft en relation med. Varje kvinna som mördas är en tragedi och ett gigantiskt misslyckande av samhället. Mäns dödliga våld är tyvärr bara toppen av ett isberg. Anmälda misshandelsbrott mot kvinnor och flickor ökar över tid, var fjärde ung tjej uppgav i Brå:s Nationella Trygghetsundersökning att hon utsattes för sexualbrott föregående år. Våra kommuner är tyvärr inget undantag.

Annons

Vi i Kvinnojouren Söderslätt har länge arbetat mot mäns våld mot kvinnor och tar varje år emot hundratals samtal från kvinnor och tjejer som utsatts för mäns och killars våld. Flera kvinnor och kvinnor och barn bor på vårt skyddade boende. Många är de som ringer vår stödtelefon. Många är de som nyttjar vårt samtalsstöd. Allt vårt arbete utgår från kvinnors och barns levda erfarenheter av mäns våld.

Kvinnojouren Söderslätt vet att mäns våld mot kvinnor är en ständigt pågående pandemi, för vi arbetar mot den varje dag. Vi vet också att vi i Svedala, Trelleborg och Vellinge är många som tycker att kvinnors och barns liv är viktiga. Den 25 november tänder vi ljus och minns alla de kvinnor som inte fick leva sina liv, och uppmanar alla människor i kommunerna – kom med oss i arbetet för ett jämställt samhälle fritt från våld.

”Kvinnojouren Söderslätt vet att mäns våld mot kvinnor är en ständigt pågående pandemi, för vi arbetar mot den varje dag.”
Kvinnojouren Söderslätts styrelse

Svedala, Trelleborg och Vellinges politiker har ingått samarbetsavtal med oss. Det är vi verkligen glada för och fler kan samverka med oss. Organisationer, företag, föreningar ja alla är välkomna. Kvinnojouren Söderslätt finns här med vår kompetens och vi samarbetar gärna! Tillsammans skapar vi ett jämställt samhälle fritt från våld!

Maria Wilhelms, ordförande

för Kvinnojouren Söderslätts styrelse

Annons
Annons
Annons
Annons