Annons

Många svårigheter med scrubber

Som TA beskrivit (21/4) kommer två av TT-Lines färjor att ingå i ett försöksprojekt för att minska svavelutsläppen.
Debatt • Publicerad 27 april 2012

Projektet kommer att påbörjas 2013 eller 2014 med ekonomiskt stöd på 50 procent av kostnaden från EU.

Projektet handlar om scrubber-teknik (carbon dioxide scrubber) som renar avgaserna så att man kan köra maskinerna på svavelhaltig bunkerolja utan att släppa ut svaveldioxid. Projektet handlar alltså om ett pilotprojekt. Ännu finns inte en enda färja där man har installerat ett system med scrubber.

Annons

Det finns två typer, våt-scrubber och torr-scrubber. Våt-scrubbers använder relativt stora mängder vatten, färskvatten, vilket måste tillföras med cirka 100 kubikmeter. Utveckling av installation för testkörning pågår på flera håll. Men det finns flera anledningar till att denna teknik hittills inte ansetts vara intressant och det finns rederier där man av flera olika anledningar förhåller sig kritiskt.

Att installera och driftsätta scrubber-system är oerhört kostsamt. För till exempel Stenas del räknar man med att kostnaden skulle hamna på en miljard kronor. Där väljer man att i stället att köra på gasolja, dyr men miljövänlig). Dessutom uppstår för scrubber-system avsevärda kostnader under drift och underhåll samt att personalen måste utökas.

En allvarlig konsekvens för färjorna har att göra med vikten av en scrubber-anläggning som kan väga upp mot 400 ton, vilket innebär att man måste reducera antalet lastade fordon resa. En scrubber är mycket skrymmande och kräver stor plats vilket inkräktar på lastutrymmet. En biprodukt tillkommer i form av granulat, gips, som måste avhämtas med lastbil.

Stig W Reinlert

sjökapten

CEO Shipboard Safety International Co

Marine Environment Protection System

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons