GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Man har rätt att bli orolig över regeringens budget

Efter valet fick vi en ny regering i landet. En regering där varje parti var för sig lovade vitt och brett om den politik man ville föra.
Publicerad 19 november 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Marianne Fundahn och Lennart Höckert (S) menar att det hade varit svårt att vinna valet med de löften som regeringen nu genomför.
Marianne Fundahn och Lennart Höckert (S) menar att det hade varit svårt att vinna valet med de löften som regeringen nu genomför.Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

En regering som också deklarerade att man var överens och snabbt skulle gå till handling. Inga fler kompromisser eller uppgörelser som man beskyllde den avgående regeringen för. Bensinpriserna skulle sänkas, elpriserna skulle sänkas och gängkriminaliteten skulle hanteras. Enkla saker för en regering som är överens eller…

Det visade sig att man kanske inte var så överens som man trodde eller som man lät väljarna tro att man var. Dagarna efter valet fick vi även höra att det där med gängkriminalitet är en svår fråga och det kan ta flera år att klara ut. Elpriserna kom man fram till var ett problem i hela Europa och att göra en snabb lösning till 1 november skulle bli svårt. Bensinpriserna borde väl vara ett lätt löfte att hålla. Upp till 10 kronor på pump blev väljarna lovade, men 14 öre till nyår blev det. Så mycket var det man lovade i valrörelsen värt.

”Så mycket var det man lovade i valrörelsen värt.”
Marianne Fundahn och Lennart Höckert (S)

Men visst presenterade man vissa förändringar. Minskade anslag till bistånd, minskade anslag till kultur, indragen hjälp vid köp av elbil, mer pengar till försvaret och mer pengar i plånboken till de allra rikaste.

När nytillträdde finansministern i en intervju om klimatmålen som vi inte ser ut till att kunna nå säger ”Det blir som det blir”. Då har man rätt att bli orolig. Det känns som att den här regeringens huvudmål var att stoppa Socialdemokraterna och för att göra det lovade man saker man inte skulle hålla men efter det hade man en annan plan. För visst hade det varit svårt att vinna valet med löften som de man nu genomför.

Marianne Fundahn (S), riksdagsledamot

Lennart Höckert (S), oppositionsråd