Man har inte tänkt till innan
Det är ju bra att det ska finnas en kundtjänst som ska handlägga 70 procent av inkommande ärende. Det skulle indirekt innebära en lättnad i motsvarande grad i de verksamheter vars frågor som ska hanteras i kundtjänsten. Hur påverkar det personalen vars ärende ska läggas ut på kundtjänst?
Att lokalen inte skulle vara optimal borde man kunnat ha konstaterat långt innan man startade. För det har väl gjorts en risk- och konsekvensanalys för upprättande av en kundservice? En väl gjord sådan lyfter fram frågor som lokal, sekretess, digitala lösningar med mera.
Att man ska ansöka om försörjningsstöd publikt är helt tokigt. Det visar på att man inte tänkt till innan. Detta är en fråga där man brukar diskutera risken för hot och våld. Hur ska kundtjänsten hinna med att göra de arbetsuppgifter som fanns i receptionen tidigare?
Utredningar och ifrågasättande ska väl också göras innan man drar i gång. Justeringar under resans gång är ju fullt naturligt. Att då läsa att man ska prova sig fram, identifiera behov med mera känns inte rätt. Kostnaden per årsbasis för kundtjänsten hamnar trots allt uppåt en 2 miljoner kronor. Tanken är bra och välmenad men känns inte riktigt genomtänkt.
Kan man läsa i skrivningen till fullmäktige att det endast var en allmän bild av önskvärd utbildningsnivå och detta framgick klart och tydligt, eller? Om man som tjänsteman går fram med en skrivning till politiken och sedan går ut med en helt annan skrivning så visar detta på respektlöshet mot de folkvalda. Som tjänsteman arbetar man på uppdrag och med delegation från politikerna. Av delegationen framgår det vilka uppgifter man har.
Hoppas verkligen inte att Karin Albins egen uppsägning kan tolkas som att den är framprovocerad.