Annons

Målet: utrota barncancer – och vägen dit är lång

Överlevnadstalet hos barn med leukemi står still. Barncancerfonden efterlyser mer forskning, minskad byråkrati i läkemedelsvärlden och bättre implementation av forskningsresultaten i vården. I dag presenterar Barncancerfonden en helt ny rapport om barncancer i Sverige. På 1970-talet överlevde endast 25 procent som insjuknade i cancer, i dag överlever 80 procent av alla barn som får en cancerdiagnos. Men, även i dag finns hinder att övervinna för att nå målet om att samtliga drabbade barn ska överleva. Trots växande framgångar i behandlingen av barn med cancer har överlevnaden i framförallt leukemi, den vanligaste cancerformen bland barn, stått stilla i 15 år.
Debatt • Publicerad 10 september 2013
Trots växande framgångar i behandlingen av barn med cancer har överlevnaden i framförallt leukemi, den vanligaste cancerformen bland barn, stått stilla i 15 år, det konstaterar Barncancerfonden i sin senaste rapport. Foto: Barncancerfonden
Trots växande framgångar i behandlingen av barn med cancer har överlevnaden i framförallt leukemi, den vanligaste cancerformen bland barn, stått stilla i 15 år, det konstaterar Barncancerfonden i sin senaste rapport. Foto: BarncancerfondenFoto: Barncancerfonden

Varje år insjuknar ungefär 300 barn och ungdomar i cancer i Sverige, globalt är siffran 250 000. Sverige ligger bra till när 80 procent av de drabbade överlever, samtidigt har utvecklingen inom barncancerforskningen delvis gått i stå och det sista klivet mot att alla som insjuknar ska överleva kommer att bli vår största, och svåraste, utmaning.

I dag har vi en situation där läkemedelsbolagen har ett svagt incitament för att satsa pengar på läkemedel för behandling av barncancer, i och med att det drabbar en relativt liten grupp. Så har det alltid sett ut, det är ett skäl till att Barncancerfondens insamlingar har spelat stor roll, men situationen blir extra påtaglig då överlevnadstalet i leukemi har stått still i femton år. Vi måste satsa ännu mer på forskning på alla nivåer, såväl inom medicin som när det gäller att utveckla mer specifika diagnostiska möjligheter, och vi måste bli bättre på att implementera forskningsresultaten i vården.

Annons

Vi måste också verka för att minska byråkratin i läkemedelsvärlden. Idag krävs en ansökan till EU, Läkemedelsverket och en expertgrupp om indikationen för att ett läkemedel ska ändras för att hjälpa ett insjuknat barn. Denna process tar 14 -16 månader, det är oacceptabelt och kan i värsta fall leda till att barn hinner avlida under tiden. I grunden krävs en sådan process, det är en fråga om patientsäkerhet. Men, processen kan och bör effektiviseras. Vi vill skapa en europeisk standard för cancerdrabbade barn. En sådan standard skulle bland annat innebära att vi får en tvingande hög vårdnivå.

För det tredje behöver vi förstå statistikens innebörd. Förändringen från 1970- och 80-talens överlevnadstal är revolutionerande, från 25 procent till 80 procents överlevnad innebär en växande grupp överlevande. De unga canceröverlevarna är en ny grupp i vårt samhälle och det är en utveckling som väcker stort hopp för framtiden. Med det följer en ny utmaning, rehabilitering. I dag förväntas många barn och deras anhöriga att omedelbart återvända till livet efter avslutad behandling, men det är en process som kan ta tid. Många cancerbehandlingar är tuffa och kan ge bieffekter, där alltifrån språksvårigheter till funktionsnedsättningar gör att vägen tillbaka kan bli krävande och allt annat än spikrak. Skolan, arbetsmarknaden och myndigheter som till exempel Försäkringskassan behöver förstå att överlevnad inte är detsamma som att direkt bli återställd. Många ungdomar och unga vuxna möter inte förståelse från skolan eller från sin arbetsgivare om att allting inte kan förbli som förut. Med rätt rehabilitering och djupare insikt från samhället i övrigt kan vi se till att den växande gruppen överlevare också får ett fullgott liv efter avslutad behandling.

Barncancerfonden förblir den enskilt största finansiären av svensk barncancerforskning. Sedan Barncancerfonden bildades 1982 har närmare två miljarder kronor gått till forskningen om barncancer. Den investeringen har lett oss långt, men vår största utmaning ligger ännu framför oss. Målet är att utrota barncancer, och vägen dit är lång. Genom att fortsätta satsa på forskning på alla nivåer, och genom att minska byråkratin inom läkemedelsvärlden, når vi målet om ett Sverige där alla drabbade barn överlever och ges möjlighet till ett värdigt liv.

Nilla Olsson
Olle BjörkGeneralsekreterare för Barncancerfonden
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons