Målet är trygghetssystem som är hållbara
På kvällstidningslöpen passerade exemplen på människor, i många fall hårt ansatta av sina möten med myndigheter och nya regelverk, revy.
Oppositionen drev linjen att den nya sjukförsäkringen skulle rivas upp och ”ordningen” återställas. Regeringspartierna å andra sidan fick finna sig i att uppfattas som hjärtlösa i sitt enkla konstaterande att ingen reform någonsin är smärtfri. Och så är det. Politik handlar väldigt ofta om att göra svåra val och att inse att nyttan för såväl den enskilda människan som hela samhället på lång sikt ibland kan innebära traumatiska förändringar på kort sikt.
Samtidigt måste man ha självinsikten att se att en översyn av sjukförsäkringssystemet är nödvändig när människor drabbas på sätt som inte varit lagstiftarens avsikt och i vissa fall kan uppfattas som orimliga. Den så kallade Socialförsäkringsutredningen som tillsattes i december 2010 har precis inlett sitt arbete och har på sitt bord ett brett uppdrag att se över de olika trygghetssystem som människor kommer i kontakt med vid sjukdom eller arbetslöshet – och där så behövs komma med förslag på förändringar.
Utredningsarbetet kommer att pågå till 2013 men redan under våren 2011 väntas förslag på åtgärder. Målet är att vi ska ha trygghetssystem som är hållbara och skapar drivkrafter för arbete samtidigt som de inger förtroende och kan ge oss det stöd vi alla ibland behöver i livets olika skeden.
Den reform av sjukförsäkringssystemen som skedde i två steg – med införandet av den så kallade rehabkedjan 2008 och de tidsbegränsningar som trädde i kraft under 2010 – var en absolut nödvändig reform. Med alla led på plats kommer människor besparas det lidande det innebär att i onödan slussas ut från arbetslivet när man istället borde mötas av rehabilitering och möjligheten att komma tillbaka. Reformens stora vinnare är de många människor vi aldrig kommer behöva möta i kvällstidningen. Det är de människor som fick hjälp i tid.
Många delar av den nya sjukförsäkringen har trots kritiken fungerat väl och vi har gjort upp med den grymma hantering som var mer mån om att hyfsa arbetslöshetsstatistiken än att hjälpa den enskilda människan. Med Socialförsäkringsutredningens fortsatta arbete är det min förhoppning att vi ska kunna skapa ännu bättre förutsättningar för en väl fungerande och rättssäker sjukförsäkring där människor ges ett gott skydd vid sjukdom såväl som rätten att, när så är möjligt, också få bli frisk.
Gunilla Nordgren (M)
riksdagsledamot ersättare i socialförsäkringsutskottet