Makten har en benägenhet att gå i otakt med folket

”Är folkomröstningar ett bra sätt att styra samhället?”
Debatt • Publicerad 3 februari 2014

Denna fråga har TA ställt till trelleborgarna den 18 januari. De tillfrågade var enhetligt positiva till folkomröstningar. Nu återstår det att se om stadens politiker är lika positiva i sitt svar när de ska ta ställning till den motion om folkomröstning som Söderslättspartiet har lämnat till kommunfullmäktige. Av erfarenhet vet man att makthavarna sällan är positiva till folkomröstningar på grund av rädsla för att bli diskvalificerade av folket.

Makten har också en benägenhet att gå i otakt med folket. I Trelleborg har det inte funnits behov av lokala folkomröstningar tidigare. Hamnens utbyggnad i staden har skapat politisk turbulens och mycket oro för framtiden hos trelleborgarna. Hamnprojektet kräver anpassad infrastruktur. Denna nödvändiga infrastruktur var planerad men inte förankrad hos berörda myndigheter som ska ge tillstånd och servitutmedgivande. Trafikverket och Länsstyrelsen gjorde däremot en annan bedömning som gick tvärtemot vad hamnens ledning och makthavarna förväntade sig. Hamnen är snart färdigbyggd och frågan om infarten är fortfarande inte löst.

Öster eller väster ”that is the question” svaret på det är att folket kan på ett demokratiskt sätt få avgöra genom lokal folkomröstning.

Nilla Olsson
Ben Benrabah, Söderslättspartiet
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.