Annons

M och SD satte slöseri före empati

KD i Vellinge vill se en ökad trygghet för våra barn. Vi föreslog därför nyligen i Vellinges fullmäktige en heltäckande barnolycksfallsförsäkring, 24/7, året om. Tyvärr röstade M och SD ”Nej”.
Publicerad 20 december 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
KD i Vellinge menar att inget barn ska vara oförsäkrat för att föräldrarna inte har råd. Men förslaget i fullmäktige röstades ner.
KD i Vellinge menar att inget barn ska vara oförsäkrat för att föräldrarna inte har råd. Men förslaget i fullmäktige röstades ner.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Att rösta ”Nej” till denna omsorg om våra barn ser vi som mycket känslokallt.

I dag har 90 procent av Sveriges kommuner heltidsförsäkringar. I en undersökning framgår att cirka 90 procent av föräldrarna vill att kommunerna tecknar likvärdiga försäkringar, oavsett var man bor i landet. Att Vellinge väljer bort heltidsförsäkringar för barnen ser vi som olyckligt.

Annons

En barnfamilj kan få betala flera tusen kronor extra årligen för denna typ av försäkring. För kommunen skulle en utökad försäkring medföra en årlig extrakostnad om cirka 40 kronor per barn. Eller 9 kronor per invånare!

I dagens ekonomiska klimat upplever fackföreningen IF Metall att föräldrar i dag aktivt avstår denna typ av försäkring, säger Håkan Svärdman, strategiutvecklingsansvarig på Folksam. Svärdman har skrivit rapporter om barnförsäkringar för Forena, försäkringsbolagens branschorganisation. Han menar att även okunskap kan göra att föräldrar sparar in på denna typ av försäkring.

En olycka kan medföra stort psykiskt och fysiskt lidande. De ekonomiska konsekvenserna kan dessutom bli förödande. Svärdman konstaterar att en tragisk olycka i unga år riskerar att medföra livslång fattigdom. Nu har alltså en majoritet i Vellinges fullmäktige valt att blunda för denna risk.

Att empatilösheten syns så tydligt i en av Sveriges mest välmående kommuner känns sorgligt. Denna reform, som kostar under 350 000 kronor, hade kunnat finansierats med ett pennstreck menar vi. En ledande politiker menade däremot att dessa kostnader inte får belasta skattebetalarna.

”Att empatilösheten syns så tydligt i en av Sveriges mest välmående kommuner känns sorgligt.”
Håkan Wretsell och Michael Boris-Möller, KD Vellinge

Påkostade övernattningskonferenser, dessutom utanför kommunens gränser som inte kommer våra egna företagare till godo, betalas däremot av våra skattebetalare. Det går den ledande politikern alltid med på!

Tyvärr satte M och SD slöseri före empati. Att medvetet riskera att ett barn på grund av en tragisk olycka kan hamna i livslång fattigdom är verkligen känslokallt.

Håkan Wretsell, gruppledare KD Vellinge

Michael Boris-Möller, styrelseledamot KD Vellinge

Annons
Annons
Annons
Annons